Da li će Ikarbus preživeti?

ikarbus

Na sastanku koji je upriličen između generalnog direktora kompanije Jinlong i ministra privrede Srbije, Radeta Baste, bilo je govora o budućnosti fabrike Ikarbus.

Ikarbus koji je posle godina finansijskih problema, obećanja i neispunjenih očekivanja prodat kineskoj firmi. Međutim, i dalje tavori u procesu restruktuiranja.

Nakon prodaje kineskoj firmi, Ikarbus je u potpunoj neizvesnosti. Prema poslednjim dostupnim informacijama, kompanija preživljava od izdavanja prostorija i magacina, kojih ima u izobilju. Od dobijenog novca se servisiraju osnovni troškovi. Sa druge strane nije jasno dokle se stiglo sa upisivanjem vlasništva kineske firme.

Kako je kineska firma veliki proizvođač baterija za električna vozila, kao i električnih autobusa u Kini, prvobitna ideja je bila da se u Ikarbusu proizvode električni autobusi.

Na sastanku dve strane, ministar Basta je zatražio od firme Jinlong da ubrza proces započinjanja proizvodnje kako bi budućnost firme najzad dobila neki obris. Sa druge strane, direktor Jinlonga, Jang Jijan, izjavio je da kompanija ima velike planove za Ikarbus. Ovo daje određenu nadu, ali nažalost, u ovom trenutku, sve to deluje daleko od ostvarivog. 

Fabrika nije proizvela nov autobus godinama, hale su u jako lošem stanju, a većina stručnjaka je napustila kompaniju.

Ipak, Vlada Srbije ima veliku odgovornost da se potrudi da Ikarbus opstane. Ikarbus je kompanija stara preko 100 godina. A u svojoj zanimljivoj istoriji uvek je bila veliki pokretač privrede u Beogradu i Zemunu.Zanimljivo je da je kompanija do pedesetih godina proizvodila avione i to pod imenom Ikarus. Kasnije je proizvodnja usmerena na autobuse koji su često bili zaštitni znak beogradskog GSP-a.

Oživljavanje proizvodnje će značiti dosta privredi. Međutim, ono što je možda još bitnije je opstanak ovakve tehnologije u domaćim proizvodnim pogonima.

Povezane vesti