Novi auto-putevi u Severnoj Makedoniji

novi auto-putevi u severnoj makedoniji

Auto-putevi u Severnoj Makedoniji će biti značajno unapređeni izgradnjom četiri nove deonice u okviru panevropskih koridora VIII i X. Projekat će unaprediti saobraćajne veze zemlje sa susednim zemljama i podržati ekonomski i društveni razvoj u regionu.

Zajedničko preduzeće koje vodi IRD Engineering i koje čine partnerske kompanije Eptisa, Elektra Solutions i Euro Consult potpisalo je ugovor sa JP za državne puteve Severne Makedonije. Zajedničko preduzeće će obezbediti nadzor i pravne poslove za izvođenje građevinskih radova na Koridoru VIII i Koridoru X.

Izgradnju strateških deonica autoputa radiće još jedno zajednički entitet sastavljen od kompanija Bechtel Corporation i ENKA. Projekat obuhvata skoro 110 km auto-puteva na četiri deonice. Dve deonice prostiraće se ka istoku zemlje od Skoplja. Prva deonica povezaće Tetovo i Gostivar i biće duga nešto više od 17 km. Naredna će se prostirati između Gostivara i Bukojčani, a biće skoro duplo duža – 30,3 km. 

U planu su još dve deonice – na zapadu i jugu zemlje. Kod granice sa Grčkom, gradiće se deonica od Bitolja do Prilepa, dužine nešto više od 39 km. Dok će deonica oko Ohridskog jezera prolaziti na trasi Trebeništa – Struga – Kafasan i biće dugačka 21,7 km.

Panevropski koridor VIII je pravac istok-zapad koji povezuje albansku jadransku luku Drač sa bugarskom crnomorskom lukom Varna preko Severne Makedonije. S druge strane, Panevropski koridor X ide od Salcburga do Soluna, prolazeći kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Severnu Makedoniju i Grčku.

Zvanična ceremonija potpisivanja održana je 2. februara u Skoplju, kojoj su prisustvovali premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski kao i potpredsednik Vlade, Artan Grubi, ministar saobraćaja i veza g-din Blagoj Bočvarski.

Povezane vesti