Javni prevoz u Oslu u potpunosti prelazi na električna vozila

električna vozila u oslu

Gradske vlasti u glavnom gradu Norveške objavile su da planiraju potpuni prelazak na električna vozila do kraja 2023. godine. U planu je kupovina 450 električnih autobusa i potpuno izbacivanje preostalih dizel vozila.

Oslo je jedan od najnaprednijih gradova u borbi sa emisijom štetnih gasova. Vlasti su sebi postavile ambiciozan plan da grad ima nultu emisiju do 2030. godine. Do sada su svi tramvaji i trajekti koji se koriste u javnom prevozu poptuno elektrifikovani. Takođe, dobra infrastruktura i subvencije doprinele su da se električna vozila pojave u većem broju na ulicama.

Predviđa se da će ova promena u javnom prevozu smanjiti štetne gasove za dodatnih 3%.

Autobusi se dopunjavaju na terminalnim stanicama, a kako tvrde iz gradskih vlasti njihova cena je sada niža od standardnih dizel autobusa. Takođe su smanjeni troškovi održavanja i energije.

Slična inicijativa i u Prištini

Elektrifikacija voznog parka javnog prevoza postala je bitna tema i u Prištini. Gradske vlasti su obezbedile zajam za nabavku novih vozila, od kojih je deo i na električni pogon. Električna vozila biće nabavljena sredstvima EBRD.

Nažalost, od ukupno 30 novih vozila, samo 6 će biti električni autobusi. Ipak, dobra vest je da će sredstva biti iskorišćena i za izgradnju infrastrukture za punjenje. Na taj način se otvaraju vrata za nove nabavke električnih autobusa u budućnosti.

Više pročitajte u zasebnoj vesti.

Povezane vesti