Dubai prelazi na zeleni taksi

Dubai

Dubai je odlučio da transofrmiše svoju taksi flotu u ekološki prihvatljiva vozila kako bi smanjio emisiju štetnih gasova i doprineo očuvanju životne sredine. Prema najnovijim vestima, plan je da svi taksi automobili u Dubaiju budu konvertovani u ekološki prihvatljive pogone do 2027. godine.

Ovaj ambiciozni plan je deo šireg napora Dubaija da potpuno eliminiše zagađenje putničkih vozila.

Planira se zamena svih taksi vozila u Dubaiju za vozila sa ekološki prihvatljivim pogonima. Pod tim se podrazumevaju električna, hibridna i vozila na vodonik. Očekuje se da će ova transformacija biti postignuta do 2027. godine, a već su preduzeti koraci kako bi se plan ostvario.

Osim smanjenja emisije štetnih gasova, prelazak na ekološki prihvatljivu taksi flotu imaće i druge prednosti. Vozila koja koriste alternativne izvore energije obično su tiša i proizvode manje vibracija, što može doprineti smanjenju buke i boljeg kvaliteta života. Takođe, očekuje se da će se smanjiti troškovi održavanja vozila. Električna i vozila na vodonik obično su jednostavnija za održavanje. Manje potrošnih delova često znači i jednostavnije održavanje.

Grad Dubai već preduzima brojne inicijative u cilju održivosti i zaštite životne sredine. Nedavno je usvojen plan za postizanje cilja nulte emisije CO2 do 2050. godine, što uključuje i transformaciju transportnog sektora. Konvertovanje taksi flote u ekološki prihvatljiva vozila je jedan od ključnih koraka u ostvarenju ovog cilja.

Povezane vesti