Pet autonomnih autobusa ulaze u redovan saobraćaj

autonomnih autobusa

Stagecoach, britanski autobuski operater, objavio je početak rada pet autonomnih autobusa, koji će početi sa radom u istočnoj Škotskoj od 15. maja 2023. 

Projekat, nazvan CAVForth, predstavlja zajednički poduhvat nekoliko entiteta, uključujući Fusion Processing Ltd, Stagecoach, Edinburgh Napier Univerzitet. Centar za povezana i autonomna vozila vlade Velike Britanije je delimično finansirao projekat. 

CAVForth će biti prva registrovana autobuska služba u Velikoj Britaniji koja će koristiti autonomne autobuse standardne veličine. I to upravljajući flotom od pet autonomnih autobusa Alekander Dennis Enviro200AV duž rute od 22 kilometra. Vozila će biti operativna samo u zonama sa brzinama do 80 km/h u mešovitom saobraćaju. Očekuje se da će usluga raditi po redovnom redu vožnje, omogućavajući oko 10.000 putovanja nedeljno. 

Vozila će, iako autonomna, ipak imati i dva člana posade – vozača za bezbednost koji će nadgledati tehnologiju i “kapetenom” koji će se baviti izdavanjem karata i upitima kupaca. Stagecoach trenutno obučava 20 budućih operatera za ove poslove. 

Škotski ministar saobraćaja, Kevin Stjuart, izrazio je uzbuđenje zbog inovativnog i ambicioznog projekta CAVForth, ističući njegov potencijal da prikaže sposobnosti Škotske na globalnoj sceni koristeći svoju raznoliku mrežu magistralnih puteva kao poligon za testiranje.

Kakva je za to vreme situacija na Balkanu?

Dok se Ikarbus bori da preživi, o čemu više možete čitati na ovom linku, gradovi u regionu isprovaju električne autobuse. Tako su Zagreb i Priština krenuli u testove. Priština je od EBRD dobila kredit za nabavku autobusa, dok je Zagreb na svojim linijama isprobao određene tipove ovih vozila.

Povezane vesti