Zvanično otvorena Obilaznica oko Beograda – Saobraćaj u punom profilu od Straževice do Bubanj Potoka

obilaznica oko beograda

Photo: putevi-srbije.rs – Obilaznica oko Beograda

Otvaranje deonice

Nakon više od 30 godina izgradnje, 28. juna 2023. godine, zvanično je otvorena Obilaznica oko Beograda. Iako je i do sada postojao značajan deo, poslednja deonica koja se prostire od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometara je kompletirala deonicu koja obilazi opterećen auto-put kroz Beograd.

Ovo važno dostignuće obeleženo je svečanošću kojoj su prisustvovali visoki zvaničnici. Među njima su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, ambasadorka NR Kine Čeng Bo i ambasador Republike Azerbejdžan Kamil Hasijev.

Značaj obilaznice

Obilaznica oko Beograda ima izuzetan značaj za saobraćajnu infrastrukturu Srbije. Ona povezuje krak Koridora Xb, E-75 (granica sa Mađarskom, Horgoš – Novi Sad – Beograd) sa Koridorom X, E-70 (granica sa Hrvatskom, Batrovci – Beograd), državnim putem IB reda broj 26 i Rutom 4, E-763 (Beograd – Požega – granica sa Crnom Gorom Boljare) i ponovo delom Koridora X, E-75 (Beograd – Niš – Preševo – granica sa Makedonijom). Završetkom Obilaznice oko Beograda, saobraćaj se efikasno preusmerava sa preopterećenih gradskih saobraćajnica na obilaznicu. To dovodi do skraćenja vremena putovanja za tranzitne tokove, smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenja emisije štetnih gasova i buke vozila na području grada.

Obilaznica je ukupno duga 47 kilometara, a putovanje njom traje do 30 minuta.

Šta obuhvata Deonica B i sektor 6

Deonica B, koja se prostire od Dobanovaca do Bubanj Potoka, predstavlja važan deo Obilaznice oko Beograda. Sektor 6 na ovoj deonici sastoji se od dve trake autoputa u punom profilu, od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok, ukupne dužine 9,74 kilometara. Na ovoj deonici su izgrađene i otvorene obe trake autoputa. Ona takođe uključuje i tunel Beli Potok, petlje Avala i Bubanj Potok, kao i dva mosta u trupu autoputa. Takođe, duž sektora 6 nalaze se i četiri nadvožnjaka koji doprinose funkcionalnosti i bezbednosti ove deonice.

Apel JP “Putevi Srbije”

JP “Putevi Srbije” upućuje apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i prilagode brzinu uslovima na putu. JP “Putevi Srbije” ističu važnost poštovanja saobraćajnih pravila u cilju zaštite svih učesnika u saobraćaju i očuvanja bezbednosti na putevima.

Povezane vesti