Aktivisti sabotiraju autonomna vozila pomoću saobraćajnog čunja

autonomna vozila

Anonimna grupa aktivista pod nazivom “Safe Street Rebel”, sabotira autonomna vozila u San Francisku pomoću saobraćajnih čunjeva. Jednostavnim postavljanjem čunja na šoferšajbnu vozila, automobili kompanija Cruise i Waymo postaju potpuno imobilisani do uklanjanja istog.

Tokom proteklih nekoliko meseci, grupa aktivista izvela je niz akcija. Ovi incidenti su izazvali zbunjenost i iskazali revolt dela građana prema ovim kompanijama.

Motiv grupe je zasnovan na borbi protiv zadiranju tehnologije u karakter i način života grada. Safe Street Rebel ima za cilj da skene pažnju na negativne posledice tehnologije autonomnih vozila.

San Francisko je dugo već bojno polje aktivista koji se ne slažu sa primenom određenih tehnologija. Pojava kompanija poput Gugla, platformi za deljenje vožnje i usluga električnih skutera podstakla je brojne demonstracije protiv pojedinih štetnih uticaja na društveno-ekonomsku strukturu grada. Od blokiranja Google-ovih privatnih autobusa do bacanja električnih skutera u zaliv, gradski aktivisti imaju istoriju kreativnih protesta.

Safe Street Rebel u borbi protiv tehnologije

Prema saopštenju aktivista, grupa smatra da je blokiranje autonomnih vozila simboličan čin koji predstavlja „borbu protiv nekontrolisanog upliva tehnologije u svaki aspekat života“. Oni tvrde da uloga grada kao poligona za testiranje raznih tehnologija zanemaruje zabrinutost lokalnog stanovništva i daje prioritet korporativnim interesima u odnosu na dobrobit zajednice.

Upotreba saobraćajnih čunjeva za ometanje autonomnih vozila postavlja pitanja o sposobnosti tehnologije da se kreće kroz neočekivane prepreke i održava bezbednost putnika. Ipak, iz “Safe Street Rebel”-a navode da je to samo simboličan čin. Kako kažu, niska bezbednost i svi drugi problemi ovih servisa su već odavno jasni. Takođe ih zabavlja što sa čunjem od 10 dolara, zaustavljaju visoko-tehnološku mašinu, u čiji razvoj su uložene milijarde.

Sa druge strane, Cruise i Waymo tvrde da su njihova autonomna vozila mnogostruko bezbednija od vozila sa vozačem. Nisu nam bili dostupni komparativni statistički podaci, ali kako navode kompanije, nijedno vozilo nije učestvovalo u nezgodi sa smrtnim ishodom ili teškom povredom. Nažalost, jedan pas jeste nastradao od autonomnog vozila. A nakon sudara sa vatrogasnim kamionom grad je jednoj od kompanija prepolovio broj dozvola za vožnju po gradu.

Povezane vesti