Novi auto-put u Rumuniji od 40 miliona EUR po kilometru

auto-putevi

Rumunsko preduzeće za izgradnju puteva CNAIR odobrilo je tehničku dokumentaciju za središnji deo auto-puta A8. Auto-put A8 će povezati grad Târgu Mureș u Transilvaniji s najvećim gradom u Moldaviji – Jašijem, a na kraju će izaći na granicu između Rumunije i Moldavije kod Unghenija. Ovo otvara mogućnost za pokretanje javnog tendera izgradnju auto-puta koji će po svemu sudeći biti najskuplji ikada izgrađen u Rumuniji.

Za dva kraća segmenta auto-puta A8 već je obavljena tenderska procedura. Srednji deo, između sela Miercurea Nirajului i Leghina, predstavlja najteži deo projekta. Ova deonica će preći tri paralelna planinska grebena u Istočnim Karpatima, što je čini još izazovnijom od dela auto-puta između Piteštija i Sibinja, koji prelazi Karpate sa severa na jug.

Ovaj deo auto-puta, koji je dug 160 km, koštaće 6,4 milijarde EUR bez PDV-a, ili skoro 40 miliona EUR po kilometra.. Procenjeni trošak je oko 40% veći nego za planinski deo auto-puta A1 između Piteštija i Sibinja. 

Projekat će delimično biti finansiran sredstvima Evropske unije.

Ovaj auto-put treba da poveže severoistočni region Rumunije, jedan od najsiromašnijih u Evropskoj uniji, sa Zapadnom Evropom. To će se postići jer se auto-put ukršta sa auto-putem za Transilvaniju. Ova deonica Rumunske mreže puteva se proteže sve do granice s Mađarskom.

Veruje se da će ovo značajno ubrzati razvoj, kako siromašnih delova Rumunije, tako i susedne Moldavije. Takođe, u svetlu sukoba na istoku Evrope, ovaj put dodaje još jednu moguću rutu za transport robe.

Povezane vesti