Sudar autobusa i automobila u Grčkoj – očekivano zlo lošeg puta

Nažalost, već drugi vikend za redom bavimo se teškim saobraćajnim nezgodama. Sudar autobusa i automobila dogodio se u Grčkoj. U sudaru su učestvovali i Srpski državljani koji su bili na turističkom putovanju.

Prema dostupnim informacijama, nezgoda se dogodila na putu od granice prema Solunu. Do sudara je došlo kada je putnički automobil prešao u suprotan smer i u punoj brzini udario u autobus. Autobus je zatim sleteo u kanal i prevrnuo se na bok. I dok u autobusu nema poginulih, svi putnici iz putničkog vozila su nastradali. Još jedno vozilo je ubrzo nakon sudara, po svemu sudeći naletelo, ili na neko od vozila ili razbacane delove, te je i ono sletelo sa puta. Na sreću, u drugom vozilu takođe nema teško povređenih.

Hitne službe zbrinjavaju povređene, dok je turistička agencija već poslala novi autobus za putnike koji su bili u vozilu koje je učestvovalo u nezgodi.

Opasan put kao deo problema

Iako ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo koja je tačna lokacija nezgode i šta je dovelo do nje, prema pisanju medija mogu se doneti neki zaključci. Put kojim većina naših turista putuje u Grčku prelazi preko graničnog prelaza Evzoni i ide pravo prema Solunu. Taj put je sa tačke saobraćajnog inženjerstva izuzetno opasan. Pritom je u jako lošem stanju.

Put Evzoni – Solun ima ogroman saobraćaj tokom letnje sezone, ali je van nje prilično prazan. To je verovanto i jedan od razloga zašto nije u boljem stanju. Lokalnim vlastima prosto nije bitan – glasači se ne voze tuda.

Ipak, iskustvo putovanja u Grčku za ljude sa naših prostora zna da bude traumatično.

Zašto je put opasan?

Put je predstavljen i izgrađen kao neka vrsta “polu auto-puta”, šta god to značilo. U praksi, on nema mnogo denivelacija – nema velikih nagiba i nema velikih krivina. Sve je ravno, pravo i naizgled projektovano za velike brzine.

Ipak, upravo u tome je i problem. Put je širok i komotan, bez podeljenih smerova. I to daje vozačima lažnu sigurnost. Čak je i samo ograničenje prilično visoko za ovakav put, od 90 do 110 km/h na nekim delovima. Iz toga dobijamo veliku prosečnu brzinu i česta preticanja, i sve to uz saobraćaj iz suprotnog smera na svega nekoliko metara.

Kako na sam put i njegove kvalitet lično ne možemo da utičemo, naša je topla i iskrena preporuka svim našim čitaocima ekstremno oprezna vožnja na ovom delu puta ka moru. Ne dozvolite da vas zavara širok kolovoz i dobra preglednost. Smanjite brzinu, vozite predvidljivo i bez preticanja na ovom delu puta. Moguće je da je upravo ovakva vožnja spasila bar ljude iz autobusa i drugog automobila još težih posledica u ovoj teškoj nesreći.

Povezane vesti