U planu izgradnja nove saobraćajnice kod Prokopa

auto-putevi

Izgradnja nove saobraćajnice kod železničke stanice “Beograd – Centar”, poznate i kao Prokop, trebalo bi uskoro da krene u realizaciju.

Kako su radovi na izgradnji stanične zgrade pri kraju, naredni korak biće druga faza izgradnje objekta ali i povezivanje kompletne stanice sa auto-putem. Stanica već ima kakvu-takvu vezu sa auto-putem kroz Beograd, ali malo je reći da je ta saobraćajnica neuslovna. Pre svega jer trenutno nije moguće sa te strane uopšte ući na stanicu, već biste morali da kružite do gornjeg ulaza, sa strane Bulevara Kneza Aleksandra Karađorđevića.

Prema planu, u prostoru između auto-puta i stanice, bilo bi izgrađeno nekoliko kružnih tokova, koji bi postojeću petlju kod hitne pomoći u potpunosti osposobili za veći saobraćaj. Takođe bi se uredio donji plato železničke stanice, izgradile pešačke staze, kao i parking mesta.

Prvi i najveći kružni tok bi bio tačno ispred same stanice, on bi vodio saobraćaj ka njoj ali i na dva kraka postojeće petlje. Drugi kružni tok bi se nalazio u blizini postojeće pumpe i bio bi direktno povezan sa prvim. On bi vodio saobraćaj iz smera Novog Beograda ka stanici, i od stanice na auto-put prema Nišu. Treći kružni tok bi bio sa druge strane auto-puta i regulisao bi saobraćaj sa te strane. On bi takođe bio direktno povezan sa prvim kružnim tokom.

Foto: Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Kada će početi izgradnja i uređenje ovog prostora još uvek nije potpuno jasno, ali veruje se da će to biti nakon završetka stanične zgrade. Kraj radova na njoj očekuje se 20. oktobra. Do sada je već urađen određeni deo posla na eksproprijaciji, što će olakšati dalje korake u izgradnji.

Zanimljivo je da postojeći ulaz neće biti i glavni ulaz na železničku stanicu. Zapravo će to biti ulaz sa donje strane, nakon završetka pomenutih pristupnih saobraćajnica.

Povezane vesti