EU obezbedila 6 milijardi evra za projekte na Balkanu

Evropska unija planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi potrebnih za integraciju sa EU blokom ulaganjem od 6 milijardi evra. U ovom budžetu biće odvojena sredstva i za razvoj putne i železničke infrastrukture.

Ursula Von der Leien je rekla da će novi plan EU za rast regiona uključivati otvaranje zajedničkog tržišta za zemlje zapadnog Balkana u oblastima kao što su slobodno kretanje roba i usluga, transport i energija. Takođe je pozvala zemlje da otvore zajedničko regionalno tržište i da nastave sa neophodnim reformama.

Evropska unija će, prema prvim informacijama, dati bespovratna sredstva od 598 miliona evra za novu prugu između Beograda i Niša. Vozovi na ovoj pruzi bi za nekoliko godina trebalo da putuju brzinom od 200 kilometara na sat. To je najveća pojedinačna bespovratna pomoć za neki projekat, koju je Srbija do sada dobili od EU. Projekat će ukupno koštati oko 2,2 milijarde evra, a ostatak će se finansirati iz kredita EIB i EBRD. Ugovor za izgradnju pruge, trebalo bi da bude potpisan u početkom naredne godine.

Iz ukupnog budžeta finansiraće se i drugi saobraćajni projekti, ali još uvek nije poznato koji tačno i u kom obimu.

Povezane vesti