Eko-asfalt za biciklističku stazu u Zagrebu

biciklističku stazu

Photo: Grad Zagreb // Eko-asfalt za biciklističku stazu u Zagrebu

U značajnom iskoraku ka održivom urbanom razvoju, Zagreb je uveo inovativnu zelenu biciklističku stazu, redefinišući gradski pristup ekološki prihvatljivom prevozu.

Biciklistička staza, nedavno otvorena u Zagreba, ima jedinstvenu karakteristiku — izgrađena je od eko-asfalta. Staza se proteže duž obale Save, od naselja Blato do Savskog mosta. Ova staza nije samo zelena po uticaju na životnu sredinu, već je i zaista zelene boje.

Eko asfalt napravljen je od recikliranih resursa, pritom ne gubeći karakteristike običnog asfalta. Za njegovu proizvodnju koristi se prirodni bitumen, koji se pravi od, smola, lignina, voska i masti. Sama logistika prirodnog bitumena je mnogo jednostavnija jer ne zavisi od proizvodnje nafte i rafinerije. Sve ovo čini i njegovu proizvodnju isplativijom. Ovaj pionirski pristup ne samo da smanjuje otpad, već i naglašava posvećenost grada očuvanju životne sredine.

Projektovana imajući na umu bezbednost i pristupačnost, zelena biciklistička staza obezbeđuje biciklistima sopstvenu traku za siguran prolaz kroz grad. Staza podstiče vožnju biciklom kao održivu opciju za putovanje na posao, promovišući alternativne vidove prevoza.

Inicijativa je dobila široku podršku zajednice, sa stanovnicima i biciklistima koji su zadovoljni novom infrastrukturom. Nakon puštanja u rad, obavljaće se i dodatni radovi na ozelenjavanju okoline, instaliranju klupa i druge opreme kako bi i prostor oko staze bio zaokružena celina.

Sama staza je deo većeg projekta pod nazivom Greenway. Ovaj projekat ima za cilj izgradnju biciklističke staze duž toka reke Save, od slovenačke granice do Turopolja. Kompletna trasa bi trebalo da bude duga 160 kilometara i da prođe kroz ceo glavni grad Hrvatske.

Zelena biciklistička staza ne samo da transformiše gradski pejzaž, već služi i kao model za druge urbane centre u zemlji. Dok se gradovi bore s izazovima klimatskih promena i brze urbanizacije, inovativni pristup nudi zanimljivo rešenje. Ovakve inovacije koje izazivanju pažnju, mogu biti odlična početna tačka za popularizaciju održivog transporta.

Povezane vesti