Nova deonica Moravskog koridora biće puštena za saobraćaj u četvrtak

brzi put kod gradiške

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, najavio je da će u četvrtak, 7. decembra, biti pušten u saobraćaj još jedan deo Moravskog koridora. Ovo će dodatno skratiti vreme putovanja od Koridora 10 do Kruševca. Novi segment auto-puta prostire se od Makrešana do Koševa i dug je 10,9 kilometara.

Računajući prethodno otvoreni deo Moravskog koridora između Pojata i Makrešana, koji je otvoren u aprilu, ukupna dužina auto-puta sada iznosi 27,6 kilometara. Osim Kruševca i Koridora 10, put povezuje i lokalna mesta. Tako je sada putovanje između Pojata, Ćićevca, Makrešana i Koševa značajno brže i bezbednije.

Ono što može da raduje putnike je da će korišćenje ovog dela auto-puta biti besplatno do 1. Januara. Ovakva praksa postala je ustaljena kod novih deonica u Srbiji. Ova odluka je sa komercijalne strane zanimljiva jer pruža dvostruke prednosti. Prva je što se izvođaču radova daje dodatno vreme da uspostavi naplatu, a druga što pruža nešto kao promotivni period za vozače. Pri izgradnji novih puteva, vozači nekada ne žele da promene stare navike i rute. Ovakva odluka može neke od njih ubediti da pređu na novi put brže.

Cene putarine

Do sada je vožnja od Beograda do Pojata naplaćivana 720 dinara za putnički automobil. Na to se dodaju novi kilometri auto-puta, te će putovanje od Beograda do Koševa stajati 840 dinara, dok će se za put od Beograda do Kruševca (Zapad) naplaćivati 810 dinara. To je naravno u slučaju da ne koristite stari put.

Preostali radovi

Sa druge strane auto-puta, građevinari takođe vredno rade. Najava o završetku auto-puta od Preljine do Adrana do kraja sledeće godine povezaće će i Kraljevo na mrežu auto-puteva. Tu neće biti kraj radovima, jer ostaje da se završi velika deonica između Kraljeva i Kruševca. Ovaj deo puta je takođe izuzetno značajan. Pre svega jer će povezati i Vrnjačku Banju i Trstenik na mrežu auto-puteva, ali i zato što će celu zapadnu Srbiju povezati sa Koridorom 10 i pravcima ka Grčkoj i Bugarskoj.

Povezane vesti