U Sarajevu se implementira adaptivno upravljanje saobraćajem

adaptivno upravljanje saobraćajem

Glavni grad Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti adaptivno upravljanje saobraćajem. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i kompanije BS telecom i BH Telecom potpisali su ugovor za implementaciju ITS sistema u Sarajevu. Cilj projekta je optimizacija saobraćaja, smanjenje gužvi ali i zagađenja koje je u Sarajevu veliki problem.

Novi sistem predviđa i prioritetizaciju tramvajskog saobraćaja, kako bi javni prevoz postao brži i atraktivniji od putničkog automobila.

Novi sistem adaptivnog upravljanja podrazumeva i potpuno novu opremu i tehnologiju. Trenutni sistem nije posedovao velike mogućnosti, te gradske vlasti nisu imale dovoljno informacija. To je otežavalo kako upravljanje tako i donošenje odluka. Uz novu opremu biće moguće regulisati i zelene talase, ali i prikupiti informacije o brojanju saobraćaja i drugim relevantim parametrima.

Na osnovu svih ovih informacija, upravljanje saobraćajem biće lakše i efikasnije. U celom procesu će biti razvijeni i različiti algoritmi za automatizaciju.

U svrhu projekta biće osnovan i centar za adaptivno upravljanje saobraćajem. Centar sličan onima koje smo videli poslednjih godina za kontrolu i nadzor različitih auto-puteva u regionu biće opremljen novim sistemima. Iz njega će se vršiti kontrola i upravljanje raskrsnica i saobraćaja u celom Sarajevu i intervenisati po potrebi.

Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna vrednost samog projekta je 9,5 miliona evra bez PDV-a.

Benefiti adaptivnog upravljanja saobraćajem

Moderne tehnologije daju ogromne mogućnosti saobraćajnim vlastima i veliki prostor za unapređenje saobraćajne slike. Kroz moderne tehnologije moguće je u realnom vremenu sinhronizovati semafore, prilagoditi zelene talase i preraspodeliti prioritete. Procena je da moderni sistemi mogu smanjiti zagušenja i do 30%. Ovo je svakako prva i najjeftinija investicija koju treba izvršiti pre samog infrastrukturnog proširenja kapaciteta. Naravno, nekad je kapacitet i definitivno ograničen, pa ovo ostaje i jedina mogućnost.

Povezane vesti