Besplatan javni prevoz u Monpeljeu

besplatan javni prevoz

Francuski grad Monpelje je pre nekoliko dana dospeo na listu gradova koji za svoje stanovnike obezbeđuju besplatan javni prevoz. Monpelje je grad od oko 300 hiljada stanovnika, na Francuskoj mediteranskoj obali.

Iako je javni prevoz besplatan, stanovnici i dalje moraju da imaju propusnice, dok se karta i dalje naplaćuje turistima i posetiocima. Cena karte za njih je 1,6 evra.

Kako prenose francuski mediji, broj pretplatnika javnog prevoza se utrostručio nakon odluke da se ukine klasična naplata.

Sam projekat je pokrenuo novi gradonačelnik, izabran 2020. godine kada je i izašao sa planom da načini gradski prevoz besplatnim. Prevoz je prvo prestao da se naplaćuje vikendom, da bi kasnije postao besplatan za mlađe od 18 i starije od 65.

Ideja koja stoji iza projekta je podsticanje korišćenja javnog prevoza i borba protiv zagađenja. Motivisanje stanovnika da koriste javni prevoz svakako će pomoći da se smanje gužve a samim tim i izduvni gasovi.

Prihod od prodaje karata je protekle godine bio 39 miliona evra. Čak 90% tog novca došlo je od prodaje karata stanovnicima. Što znači da će se grad odreći popriličnog prihoda kako bi se uhvatio u koštac sa problemom gužvi i zagađenja. Ostaje da se vidi da li će se ova investicija i isplatiti.

Drugi gradovi u Evropi takođe nude besplatan prevoz

Monpelje nije prvi došao na ovu ideju. Već 50 gradova u Evropi praktikuje neke verzije sličnih podsticaja i mera. Tako je Talin u Estoniji postao prvi grad sa besplatnim javnim prevozom još 2013. I dalje ostaje jedini glavni grad u Evropi sa ovom merom.

Dok je Luksemburg postao prva cela država koja je omogućila besplatan prevoz 2020. Godine.

Ranije ove godine, istom stazom krenuo je i Bristol. U okviru programa, već je podeljeno preko 15.000 besplatnih vaučera za prevoz. Ovi podsticaji obuhvataju niz opcija, uključujući besplatno rentiranje bicikala, autobuske karte, karte za voz i kredite za car-sharing service. Sve to ima za cilj ublažavanje uticaja emisije štetnih gasova iz privatnih automobila.

Povezane vesti