Promene cena putarine u Srbiji: Naplata korišćenja objekata i popusti

obilaznica oko beograda

JP “Putevi Srbije” najavilo je promene u sistemima naplate putarine, u cilju poboljšanja održavanja i infrastrukture putnih objekata. Ove promene obuhvataju povećanje cena za mostove, vijadukte i tunele, dok se istovremeno uvode popuste za određene kategorije korisnika.

Najznačajnija promena je uvođenje naplate naknade za korišćenje putnih objekata, uključujući mostove, vijadukte i tunele. Visina putarine po pređenom kilometru povećaće se za 50 odsto za mostove i vijadukte, dok će za tunele biti povećana za 100 odsto. Ovo povećanje će direktno uticati na ukupnu cenu putarine na deonicama koje obuhvataju ove objekte, čineći ih skupljim za vozače.

S druge strane, određene kategorije dobiće popust. Studenti koji poseduju studentske kartice ostvariće popust od 2 odsto, dok će penzioneri sa penzionerskim karticama imati popust od 3 odsto. Dodatno, vlasnici električnih vozila će imati čak 10 odsto popusta na putarine. Primena ovog popusta će biti omogućena isključivo korišćenjem web servisa za elektronsku naplatu putarine.

JP “Putevi Srbije” takođe najavljuje početak naplate na deonicama Moravskog koridora i auto-puta Ruma – Šabac, koje su puštene u saobraćaj prošle godine. Ova odluka ima za cilj obezbeđenje sredstava za održavanje i dalji razvoj novih putnih infrastruktura.

Ove promene su stupile na snagu od 1. januara. JP “Putevi Srbije” poziva sve vozače da se upoznaju sa novim tarifama kako bi izbegli eventualne nejasnoće prilikom plaćanja putarina.

Povezane vesti