Naplata parkiranja u još jednom tržnom centru

naplata parkiranja

Naplata parkiranja uvedena je u jednom od najvećih tržnih centara kod nas. TC “Galerija” uveo je naplatu parkiranja u svojoj garaži. Garaža ovog tržnog centra je inače i jedna od najvećih garaža u Beogradu sa ukupno 3600 parking mesta. 

Ona je takođe bila poznata među vozačima kao izuzetno problematična. Iako ogromnog kapaciteta, garaža je vrlo često imala problem sa nedostatkom parking mesta.

Iz tog razloga uvedena je naplata parkiranja pre nekoliko dana a uslovi su sledeći:

  • Prva 3 sata parkiranja su besplatna
  • Nakon isteka prva 3 sata cena je 200 dinara po započetom satu
  • Dnevna karta košta 400 dinara (06.30 – 02.30) – i važi samo za poluotvoren parking ka mostu Gazela. Ona se automatski obračunava nakon četiri sata parkiranja.
  • Noćna karta košta 2.000 dinara (02.30 – 06.30)
  • Nepropisno parkiranje naplaćuje se 1000 dinara

Iz cenovnika može se i naslutiti šta je bio problem. Opšti nedostatak mesta u gradu je ovu garažu preporučio kao sjajno mesto da se ostavi auto ceo dan i ode u grad. Lokacija tržnog centa je učinila ovu garažu nevoljnom Park&Ride garažom. Pretpostavljamo i da zbog toga ne postoji mogućnost celodnevnog parkiranja u podzemnoj garaži.

Sve lošije stanje sa parkingom u Beogradu

Kako raste stepen motorizacije tako i problem parkiranja postaje izraženiji. Drugi tržni centri po širem centru grada su se već odavno odlučili na ovaj potez. Ipak kako je ovo svakako nepopularan potez, trgovci koji ne moraju, ne uvode naplatu.

Međutim, problem parkiranja sve je uočljiviji i na periferiji. Nemogućnost parking službi da opsluže sve delove grada postaje sve jasnija, pa parking prostori polako klize u sve veći haos.

Zabrinjavajuća činjenica je i da su u Beogradu noću dostupna samo dva pauk vozila, što je na grad od skoro dva miliona stanovnika kap u moru.

Povezane vesti