Najavljen početak izgradnje auto-puta Temišvar-Moravica

Rumunija je krenula u realizaciju projekta izgradnje auto-puta koji će povezati Temišvar sa Beogradom. Iako se o ovom auto-putu već godinama priča, do sada nije bilo većih pomaka ni sa jedne strane granice. Ipak, važnost puta za povezanost regiona je izuzetna. Studija izvodljivosti za autoput od Temišvara do granice sa Srbijom trebala bi biti završena ovog proleća.

Nakon završetka studije, zatvoriće se finansijska kontrukcija a zatim i raspisati tender za realizaciju.

Sa rumunske strane, autoput Temišvar-Moravica prostiraće se na približno 78 kilometara. Planira se da ovaj projekat bude deo panevropskog koridora Gdanjsk-Solun. Kako se nadaju Rumunske vlasti, finansiranje bi moglo doći iz evropskih sredstava.

Rumunija je već podnela prijavu za finansiranje projekta kroz CEF Program vojne mobilnosti. Ovo bi svakako poguralo projekat ka bržoj realizaciji. Trasa će obuhvatiti nekoliko petlji koje će omogućiti lakši pristup regionalnim putevima u Rumuniji, doprinoseći bržem kretanju vozila i povećanju ekonomske efikasnosti.

Da saradnja dve države dobro funkcioniše pokazuje planirana izgradnja zajedničkog graničnog prelaza. Novi prelaz će biti na oko 1,55 km od postojećeg graničnog prelaza Moravica. Finansiranje izgradnje graničnog prelaza preuzela je Rumunija, što pokazuje značaj projekta za ovu zemlju.

Ovaj projekat predstavlja važan korak ka poboljšanju regionalne infrastrukture i povezanosti, otvarajući nove mogućnosti za ekonomski razvoj i jačanje saradnje između Rumunije i Srbije.

Projekat i ranije najavljivan

Završetak studije izvodljivosti najavljen je i pre skoro dve godine. Nažalost, tek sada se privodi kraju. Tada je potpisan sporazum o izgradnji koji je omogućio izradu potrebne pripremne dokumentacije, odnosno izradu studije izvodljivosti.

Povezane vesti