Auto-put koji će povezati Rumuniju sa zapadnim Balkanom

auto-put

Kao što je već poznato, u junu je potpisan sporazum o izgradnji za auto-put koji će povezati Beograd sa Temišvarom. Put će se prostirati preko graničnog prelaza Vatin. Ovaj sporazum je omogućio izradu potrebne pripremne dokumentacije, odnosno izradu studije izvodljivosti. Nakon izrade studije biće obezbeđena sredstva za samu izgradnju, i to najverovatnije iz Evropskih fondova.

Takođe je dogovoreno da se zapravo gradi auto-put u punom kapacitetu, umesto ranije pominjanog takozvanog “brzog puta”. Sa srpske strane dužina puta će iznositi oko 65 kilometara. Trasa puta će ići od obilaznice oko Beograda, odnosno Pančeva, preko Vršca pa do graničnog prelaza u Vatinu. Dužina puta sa rumunske strane će iznositi oko 78 kilometara, što bi približilo ova dva grada vremenski na oko sat vremena vožnje.

Ono što je bitno za ceo region je približavanje Rumunije kao putne destinacije. S obzirom da do sada, iako su putevi bili relativno dobri, nije postojala direktna veza auto-putem između Rumunije i Srbije. Time su posledično lošije putne veze i prema Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ovom deonicom, kao i završetkom drugih planiranih projekata u regionu, Rumunija će se približiti kako tržištima zapadnog Balkana (i obrnuto), tako i turističkim destinacijama na Jadranskom moru, skijalištima u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, ali i jadranskim lukama.

Studija izvodljivosti bi trebalo da bude gotova na jesen, kad se očekuju i naredni koraci na projektu.

Povezane vesti