Uvodi se obavezna registracija električnih trotineta

električnih trotineta

Od 5. aprila ove godine, vlasnici električnih trotineta u Srbiji imaće obavezu da registruju svoja vozila kako bi legalno učestvovali u saobraćaju. Prema novom pravilniku objavljenom u službenom glasniku, od tog datuma moći će da se podnese zahtev za dobijanje registracione nalepnice.

Vlasnici će od 15. juna moći da učestvuju u saobraćaju samo ako imaju važeću nalepnicu na svojim trotinetima. Da bi dobili nalepnicu, vlasnici električnih trotineta treba da podnesu zahtev sa sledećim informacijama: lični podaci (ime i prezime, JMBG, datum rođenja, mesto rođenja), podaci o prebivalištu, kao i podaci o lakom električnom vozilu.

Podaci o električnom vozilu moraju dostaviti uz zahtev. Tehnička dokumentacija bi trebalo da sadrži informacije o marki vozila, snazi elektromotora, najvećoj konstruktivnoj brzini i masi praznog vozila. Takođe, vlasnici moraju priložiti fotokopiju ili očitanu ličnu kartu, popunjeni i potpisani obrazac izjave, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice za laka električna vozila.

Važno je napomenuti da se električni trotineti smatraju “lakim električnim vozilima”. Zato moraju zadovoljiti određene kriterijume, uključujući maksimalnu brzinu od 25 km/h i masu praznog vozila do 35 kg. Električni bicikli ostaju u pravnom vakuumu, i ne podležu ovom pravilniku.

Pravilnik predviđen izmenama zakona
Novi pravilnik je jedna od mera predviđenih novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Kako je bilo jasno iz prvih predloga zakona, posedovanje i vožnja lakih električnih vozila postaće dosta komplikovaniji. Ovako oštra pravila trebalo bi da doprinesu bezbednosti saobraćaja ali će sasvim sigurno i doprineti samnjenju broja električnih trotineta.

Povezane vesti