Počinje izgradnja nove podzemne garaže kod Narodne Skupštine u Beogradu

zakona o bezbednosti saobraćaja

U Beogradu počinje izgradnja nove podzemne garaže kod Narodne Skupštine. Garaža će biti u Vlajkovićevoj ulici a trebalo bi da unapredi infrastrukturu i reši problem nedostatka parking prostora u ovom delu grada. Prema najavama, radovi bi trebalo da počnu za par dana.

Nova garaža će se graditi kao deo javno-privatnog partnerstva koje je potpisano na 40 godina sa kineskim kompanijama. Ukupna vrednost projekta iznosi sedam miliona evra. Planirano je da garaža bude izgrađena na četiri nivoa a imaće 284 parking mesta. Ulaz u podzemnu garažu biće u Vlajkovićevoj ulici, dok će izlaz biti u Kosovskoj ulici, sa po dve saobraćajne trake.

Kada radovi budu završeni, park će biti ponovo izgrađen na mestu na kom je bio i pre početka radova. U parku će biti izloženi i arheološki nalazi sa ovog mesta, uključujući ostatke Rimskog vodovoda, čime će se očuvati istorijsko nasleđe ovog područja.

Otkrića na Arheološkom Nalazištu

Tokom iskopavanja na lokaciji nove podzemne garaže arheolozi su otkrili značajna arheološka nalazišta iz različitih istorijskih epoha. Na dubinama od tri metra pronađeni su ostaci rimskih grobnica iz trećeg i četvrtog veka, kao i delovi rimskog vodovoda iz drugog veka.

Prethodno su otkriveni artefakti koji datiraju iz 16. i 17. veka. U prvom sloju pronađeni ostaci Beograda s kraja 19. i početka 20. veka. Ova otkrića pružaju dragocen uvid u bogatu istoriju ovog područja i doprinose boljem razumevanju prošlosti Beograda.

Povezane vesti