Vlada Federacije BiH ulaže u projekte brzih puteva

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je donela dve odluke od vitalnog značaja za modernizaciju putne infrastrukture u zemlji, usvajajući programe utroška sredstava za kapitalne transfere javnim preduzećima. Ovim odlukama ukupno je izdvojeno 143 miliona KM iz Budžeta Federacije BiH za tekuću godinu, a sredstva su namenjena za putnu infrastrukturu i izgradnju puteva.

Posebno značajno je što je od ovog iznosa čak 59 miliona KM usmereno ka realizaciji dva ključna projekta brzih puteva. Prvi od njih je brzi put Lašva-Nević Polje (Vitez-Nević Polje), dok je drugi brzi put Prača-Goražde. Ova sredstva su određena za eksproprijaciju, građenje i nadzor, a projekte će voditi Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH.

Osim toga, dodatnih 60 miliona KM biće usmereno ka još nekoliko projekata brzih puteva koji su od vitalnog značaja za unapređenje saobraćajne povezanosti u Federaciji BiH. To uključuje projekte poput Orašje-Tuzla, deonice Maoča-Tuzla, Lot V Čanići-Tuzla, Bihać-Cazin-Velika Kladuša-granica sa Republikom Hrvatskom, Mostar-Široki Brijeg-granica sa Republikom Hrvatskom, Lašva-Travnik-Jajce, kao i deonicu Nević Polje-Turbe.

Ova značajna ulaganja u modernizaciju putne infrastrukture pokazuju posvećenost Vlade Federacije BiH unapređenju saobraćajnih puteva, što će u krajnjem rezultirati boljom povezanošću gradova i regiona, podstičući ekonomski razvoj i poboljšavajući kvalitet života građana.

Povezane vesti