Elipsasti tok? Puštanje u rad novog kružnog toka u Zagrebu privuklo pažnju

U cilju poboljšanja bezbednosti i umirivanja saobraćaja, grad Zagreb je zvanično stavio u funkciju novi kružni tok u obliku elipse kod zagrebačkog Jaruna. Ovaj kružni tok, izgrađen je na raskrsnici ulica Hrgovići i Jarunske. On predstavlja zanimljiv projekat upravo zbog svog oblika, koji će olakšati protok vozila i obezbediti sigurniju vožnju za sve učesnike u saobraćaju.

U neposrednoj blizini kružnog toka planirano je i uređenje autobuskih stajališta. Takođe, u sklopu raskrsnice, uređeni su i pešački prelazi i biciklističke staze.

Radovi na izgradnji kružnog toka koštali su 45 hiljada evra a završeni su 12. marta, nakon čega je kružni tok pušten u rad. Očekuje se da će novi kružni tok znatno olakšati protok vozila i smanjiti gužve u ovom kraju. Istovremeno se očekuje povećanje nivoa bezbednosti za sve učesnike u saobraćaju.

Upotreba elipsastih kružnih tokova

Elipsasti kružni tok, ili ovalni kružni tok, je oblik saobraćajne raskrsnice dizajniran u izduženom ovalnom obliku umesto u savršenom krugu. Centralno ostrvo i kružna putanja su izduženi, podsećajući na oblik elipse. Ovi kružni tokovi se obično koriste u situacijama gde postoje prostorna ograničenja. Takođe se koriste kada obrasci protoka saobraćaja zahtevaju nekonvencionalni dizajn kružnog toka.

Prednosti elipsastih kružnih tokova su efikasno korišćenje prostora ali i ostali benefiti standardnih kružnih tokova. Tu se ubrajaju i smanjenje brzine, poboljšan protok saobraćaja i veća bezbednost.

Ovi kružni tokovi se obično koriste u urbanim područjima, raskrsnicama sa kompleksnim geometrijama ili lokacijama gde tradicionalni kružni tokovi u obliku kruga ne mogu biti smešteni zbog prostornih ograničenja ili specifičnih zahteva saobraćaja. Oni pružaju fleksibilno rešenje za efikasno upravljanje saobraćajem dok se maksimalno koristi dostupan prostor.

Povezane vesti