Prva raskrsnica sa adaptivnom svetlosnom signalizacijom u Podgorici puštena u rad

adaptivnom svetlosnom signalizacijom

U Podgorici je uvedena prva raskrsnica sa adaptivnom svetlosnom signalizacijom. Ovo predstavlja važan korak ka modernizaciji saobraćajne infrastrukture i potencijalno uvod u naprednije sisteme. Nova tehnologija, koja je implementirana na raskrsnicama Komske ulice i I proleterske, kao i na Bulevaru Vilija Branta i Ulici Branka Ćopića, ima za cilj da optimizuje protok saobraćaja i unapredi bezbednost u saobraćaju.

Detektorski režim upravljanja svetlosnim signalima omogućava adaptaciju trajanja svetlosnih faza u skladu sa trenutnim uslovima na raskrsnici. Induktivne petlje postavljene duž sporednih pravaca registruju prisustvo vozila. Postavljeni su i tasteri za najavu pešaka, koji omogućavaju bezbedniji prelazak pešaka preko bulevara.

Sistem obrađuje prikupljene informacije i primenjuje algoritam za efikasno upravljanje svetlosnim signalima. U slučaju da nema vozila na sporednim pravcima ili najave pešaka za prelazak preko bulevara, zelena faza na glavnom pravcu ostaje nepromenjena. To omogućava kontinuiran protok saobraćaja bez nepotrebnih zastoja. Takođe, smanjuje i nepotrebnu emisiju štetnih gasova.

Prva raskrsnica sa adaptivnom svetlosnom signalizacijom u Podgorici biće uvertira za druge projekte. Iskustvo sa ove implementacije značiće gradu za slične projekte i eventualno uvođenje adaptivnog upravljanja na većem području.

Povezane vesti