Uskoro integrisana naplata putarine između Srbije i BiH

novi auto-putevi u severnoj makedoniji

Integrisana naplata putarine između Srbije i BiH trebalo bi uskoro da zaživi. U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o poslovnoj saradnji radi integracije sistema za elektronsku naplatu putarine između dve zemlje. Ovaj sporazum, koji su potpisali direktori javnih preduzeća JP “Putevi Srbije“, “Auto-putevi Republike Srpske” i JP “Auto-ceste Federacije Bosne i Hercegovine”, predstavlja važan pomak u unapređenju regionalne povezanosti i olakšavanju putovanja.

Integrisana naplata putarine između Srbije i BiH trebalo bi da bude omogućena za nekoliko meseci. To će vozačima omogućiti da koriste svoje Tag uređaje na auto-putevima obe zemlje. Ipak, kako bi se ovaj sistem koristio, Tag uređaji moraju biti prekonfigurisani u post-paid način plaćanja. U tom slučaju vozači plaćaju putarinu putem povezane platne kartice.

Pored integracije sa BiH, očekuje se da će od 15. aprila biti uspostavljena i zajednička naplata putarine sa Crnom Gorom, a od 15. maja sa Hrvatskom. U junu se planira pokretanje integrisane naplate sa Grčkom. Ove integracije dodatno će olakšati putovanja i trgovinu između zemalja regiona, unapređujući ekonomsku saradnju i povezanost.

Slična integracija je ranije uspešno sprovedena sa Severnom Makedonijom. To je posebno značilo turistima na putovanju za Grčku. 

Očekuje se da će sve pomenute integracija doprineti smanjenju administrativnih barijera i povećanju efikasnosti sistema naplate putarine na regionalnom nivou.

Povezane vesti