Kragujevac dobija “Oko-sokolovo”

Kragujevac dobija "oko-sokolovo"

Kragujevac dobija Oko-sokolovo, prema navodima iz grada, najverovatnije do kraja godine. Grad Kragujevac planira da uvede video nadzor u kontroli parkiranja kako bi se efikasnije regulisao saobraćaj i smanjili problemi sa parkiranjem. Sistem, koji je u narodu poznat kao “Oko sokolovo”, omogućava kontrolu i naplatu propisnog i nepropisnog parkiranja putem video tehnologije. Nakon što se prekršaj detektuje, vozaču se na kućnu adresu šalje obaveštenje da plati kaznu.

Ovaj sistem je već uveden u drugim gradovima u Srbiji, poput Beograda i Niša, gde je posle inicijalnog otpora postao standard. Ova tehnologija se pokazala kao izuzetno efikasna u otkrivanju i kažnjavanju nepropisno parkiranih vozila, ali i vozila koja nisu platila parking na regulisanim parking mestima. Iz gradske uprave smatraju da je uvođenje ovog sistema neophodno kako bi se smanjili problemi sa parkiranjem u gradu, kao i da će se na taj način povećati prihodi od naplate kazni za nepropisno parkiranje. Uvođenje komunalnog reda i efikasnija naplata su glavni motivi za implementaciju ovakvog sistema.

Kao prvi korak ka uvođenju sistema, odlukom gradske skupštine, JKP “Šumadija” je ovlašćeno da kupi dva vozila za nadzor parkiranja. Predviđeni budžet za ovu nabavku je 19 miliona dinara. Ta vozila će biti opremljena video kamerama i softverom za automatsko prepoznavanje registarskih tablica.

Još uvek se ne zna koji će biti uslovi javne nabavke i ko će biti dobavljač vozila i softvera.

Protivljenje građana i drugi problemi

Građani su već izrazili nezadovoljstvo jer smatraju da ne postoji dovoljno parking kapaciteta u gradu. Kao i da alternative nepropisnom parkiranju ne postoje. Sa druge strane, opozicija u skupštini grada tvrdi da postoje mnogo bitnije stvari za trošenje novca.

Kragujevac je pokušavao već nekoliko puta da poboljša stanje sa parkiralištima u gradu. Ovaj grad ima preko 4000 parking mesta pod upravom JKP “Šumadija” koja i dalje nisu zadovoljavala sve potrebe. Tako je grad ranije povećavao cene i širio parking kapacitete, ali izgleda da to nije bilo dovoljno.

Drugi načini borbe protiv problema parkiranja

Možda je Kragujevac dobar kandidat, s obzirom na svoju geografiju, da isproba alternativne načine razvoja urbane mobilnosti. Više o nekim dobrim praksama možete pročitati na posebnoj vesti.

Dnevna parking karta i parking kazna

Kako i Kragujevac dobija “Oko-sokolovo”, sistem koji ima mogućnost da kontroliše i naplatu parkiranja i nepropisno parkiranje, možda nije zgoreg podsetiti se koje su razlike.

Velika zabluda i predmet mnogih debati su kazne za parkiranje. Potrebno je vrlo jasno razdvojiti dve kategorije kada su kazne u pitanju. Prva je propisno parkiranje na mestu koje je pod naplatom, a druga je nepropisno parkiranje.

Propisno parkiranje na mestu pod naplatom potpada isključivo kontroli naplate parkiranja. Ta lokacija je određena za parkiranje i zakonski osposobljena za to – postoji saobraćajni znak koji to dozvoljava. Nakon toga, gradskom odlukom je rešeno da se isto nalazi u zoni pod naplatom. Kontrolu naplate vrši parking servis, odnosno njegov službenik. Kontrolori ili sad već i video sistemi, kontrolišu naplatu samo i isključivo na mestima na kojima je dozvoljeno parkiranje.

Ukoliko ne platite parking, kontrolor će vam izdati dnevnu parking kartu, koja izgleda kao kazna, skupa je kao kazna, osećate je kao kaznu, ali to zapravo nije. Ona je definisana kao jedan od načina plaćanja usled različitih pravnih razloga. Kao postpejd telefonski račun.

parking kazna
Parking kazna

Parking kazna ili kazna za parkiranje je zaista kazna. I parking servis sa njom zapravo nema ništa. Nju izdaje komunalna ili saobraćajna policija, a ako nemate sreće i vozilo vam odnese pauk, moraćete da platite i “uslugu odnošenja”. Ovo najčešće obavlja parking servis, jer policija i komunalna policija u svom voznom parku prosto nemaju ovakva vozila. Odatle i dolazi do zablude da je parking servis glavni krivac.

Ovakva kazna se tretira kao saobraćajni ili komunalni prekršaj i zbog nje možete završiti i na sudu.

Ceo tekst o parkiranju i parking servisima, možete pročitati u posebnoj vesti.

Povezane vesti