Najčudniji saobraćajni propisi na svetu

saobraćajni propisi

Saobraćajni propisi i zakoni variraju od zemlje do zemlje, a neki od njih mogu biti prilično čudni i neobični. Da li zbog istorijskog konteksta, tradicije ili specifičnosti regiona, neki propisi zaista deluju ludo. U nastavku pročitajte o nekim od najčudnijih saobraćajnih propisa i zakona širom sveta.

Aljaska – ne smete vezati psa na krov.

Na Aljasci, vozači su dužni da obezbede svoje kućne ljubimce tokom vožnje. Ovaj zakon zabranjuje vozačima da vezuju svoje pse na krovove vozila. Iako se čini kao prilično bizaran propis, verovatno ima veze sa širokom upotrebom pasa za vuču. Pretpostavljamo da bi vlasnici nakon obavljenog posla i nedovoljno prostora za sve životinje dolazili do raznih kreativnih načina da ih prevezu. A kako je nekad biti kreativan isto što i biti nepromišljen, vlasti su odlučile da stvari regulišu zakonom.

Danska – proverite ima li tela ispod vašeg automobila.

U Danskoj, vozači su dužni da pre svake vožnje provere da li se ispod njihovog vozila ne nalazi neko. Ovo se pre svega odnosi na decu i služi da skrene vozačima pažnju na mogućnost da se dete sakrilo tokom igre ispod auta. Da, deluje malo preterano, ali možemo shvatiti nameru zakonodavca.

Kina – zabranjeno zaustavljanje pešacima.

U Kini, vozači se ne smeju zaustavljati pešacima van pešačkog prelaza. Iako deluje čudno, možda i malo brutalno, namera zakona je bila da spreči nezgode usled naglog kočenja. Nismo sigurni kakve je statistike ovaj zakon proizveo. A možda je i bolje da ne znamo.

Kalifornija – zabranjena vožnja s plišanim igračkama na zadnjem sedištu.

U Kaliforniji, zabranjeno je voziti sa plišanim igračkama na zadnjem sedištu. Ovaj vrlo čudan propis nema logično objašnjenje. Možda su vozači pokušavali da prevare kamere u trakama za car-pooling?

Kalifornija – zabranjeno je voziti automobil bez vozača.

U Kaliforniji, zakon zabranjuje vožnju automobila bez vozača. Znači li to da ne smete voziti svoj automobil ako niste u njemu? Iako su autonomna vozila prilično napredovala, ovaj zakon je donesen davno pre nego što su ona postala realnost, što čini zakon prilično bizarnim.

Sjedinjene Američke Države – zabranjeno je vožnja automobila sa maskom za klovnove.

U nekim državama u SAD-u,vožnja automobila sa maskom za klovnove je zabranjena. Nismo sigurni šta je iniciralo ovaj zakon, ali svako prerušavanje može inicirati problem prilikom identifikovanja. Što bi sigurno odgovaralo svakome ko krši zakon.

Norveška – vozači ne smeju da voze sa uključenim klima uređajem kada su prozori otvoreni.

U Norveškoj, vozači ne smeju da voze sa uključenim klima uređajem kada su prozori otvoreni. Saobraćajni propisi koji ovo regulišu su uvedeni kako bi se smanjila potrošnja goriva i poboljšala ekološka svest vozača. Za toliko ekološki osvešćenu zemlju, ovaj zakon zapravo itekako ima smisla.

Nemačka – ne smete da ostanete bez goriva na auto-putu.

Svi znamo koliko su Nemci ozbiljni kad je u pitanju njihov Autoban. Zato vozači ne smeju da ostanu bez goriva na njemu. Zabrana se zapravo odnosi na vožnju sa praznim rezervoarom. Verujemo da je ovakvu zabranu podstakao period nestašica goriva i problema koje su prouzrokovali vozači koji nisu dobro isplanirali svoje putovanje.

Velika Britanija – vozači moraju da nosite kabanice ako su u kočijama.

U Velikoj Britaniji, vozači moraju da nose kabanice ako su u kočijama. Ovaj zakon datira još iz 1835. godine, i tada je potpuno imao smisla. Doduše, i sada ima smisla ako vozite kočiju. Mada, znate li koliko konji ispuštaju metana u vazduh? Da li je uopšte ekološki voziti kočije?

Različitosti saobraćaja i društva

Kao što možete videti, mnogi saobraćajni propisi širom sveta ukazuju na razne navike i lokalne uslove. Neki od njih mogu delovati smisleno, ipak, većina deluje prilično bizarno iz našeg ugla. Bez obzira na to, verujemo da su uvedeni kako bi se povećala bezbednost na putevima, zaštitila životna sredina i… Pa ne znamo baš sve razloge za uvođenje ovih zakona, ali verujemo da su postojali. Kada putujete u inostranstvo, uvek je važno da se informišete o lokalnim zakonima i propisima kako biste izbegli bilo kakve probleme i neželjene situacije. Niko ne želi da bude kažnjen zbog nečeg tako normalnog kao što je vezivanje psa za krov, zar ne?

Povezane vesti