Kako logopedi pomažu prometu?

Multidisciplinarni pristup prometnom odgoju djece je važan koncept. On naglašava značaj suradnje i koordinacije različitih stručnjaka kako bi se postigao najbolji ishod za dijete.

Danas ćemo razmotriti kako logopedi, stručnjaci za komunikacijske poremećaje, u svojem svakodnevnom radu pozitivno utječu na dječje samopouzdanje. A kroz podizanje dječje svjesnosti o svijetu oko sebe, doprinoseći kroz logopedske terapije indirektno i prometnoj edukaciji djece. Poteškoće u komunikaciji kod djece često nisu izolirani simptom. Često im se pridružuju i teškoće drugih razvojnih vještina što dovodi do osjećaja stresa i nelagode. A negativno utječu i na njihovo samopouzdanje.

Logopedi u svojem radu koriste metode koje su usmjerene na poboljšanje dječje komunikacije i kognitivnog razvoja. Stvaranjem sigurnog i podržavajućeg okruženja pomažu djeci da se osjećaju opušteno i lakše savladavaju vlastite prepreke. Poticanjem različitih motoričkih i kognitivnih aktivnosti, razvijaju svijest o pozitivnom govoru tijela i uče djecu kako steći samopouzdanje u komunikaciji. Dok uporabom novih pojmova bogate dječji rječnik te im pomažu da razvijaju vještine jezičnog izražavanja i stvaranja. Lateralizacija, grafomotorika, uvježbavanje samo su neki od pojmova vezanih za logopedske aktivnosti. A kada djeca uspješno prevladaju komunikacijske poteškoće i prepoznavanje odnosa u prostoru postaju samouvjerenija te bolje razumiju svijet oko sebe.

Danas kada se susrećemo sa sve kasnijom samostalnošću djece i strahom roditelja od dječjeg sudjelovanja u prometu logopedski pristup prometnoj edukaciji je neprocjenjiv. Pomaže djeci razumjeti kako okruženje funkcionira, osamostaljuje ih i uči konkretnijem promatranju.
I dok su logopedska i prometna struka toliko različite, problematika sagledana na ovakav način isprepliće ih na jednoj novoj i zanimljivo pozitivnoj razini.

S prometnog gledišta možemo reći da nam je kao društvu zbog poteškoća u prometnoj komunikaciji i vještinama potrebna ciljana prometna terapija i edukacija. I to baš onako kako to rade logopedi, kako bismo postali svjesniji svijeta oko sebe, razumjeli ga i vratili djeci samostalnost.

Povezane vesti