Zabrana domaćih letova u Belgiji zbog klimatskih promena?

U revolucionarnom potezu u borbi protiv klimatskih promena i promovisanju održivog putovanja, belgijski ministar mobilnosti, Georgos Gilkinet, predložio je zabranu domaćih letova na kratkim relacijama. Ova mera ima za cilj da podstakne alternativne vidove transporta i smanji emisije gasova povezane sa vazdušnim saobraćajem u zemlji.

Ministar Gilkinet, zagovornik održivosti životne sredine, planira da sledeće nedelje predstavi predlog belgijskom parlamentu. Ako bude odobreno, Belgija bi postala jedna od prvih zemalja u Evropi koja bi primenila zabranu domaćih letova. Nešto slično uradila je Francuska pre samo nekoliko dana.

Navodeći hitnu potrebu za rešavanjem klimatske krize, ministar GIlkinet je izrazio zabrinutost zbog karbonskog otiska domaćeg avio-saobraćaja. On je istakao činjenicu da letovi na kratkim razdaljinama, posebno oni između velikih gradova, često imaju održive i ekološki prihvatljivije alternative. Belgija ima odličnu mrežu brzih vozova ali i punjača za električna vozila.

Zabrana bi se odnosila na letove unutar Belgije koji imaju alternativnu opciju putovanja sa vremenom putovanja kraćim od tri sata. Predloženi zakon ima za cilj da podstakne građane i putnike da biraju održivije načine prevoza, uključujući vozove i autobuse. Time se smanjuje oslanjanje na fosilna goriva i smanjuje emisija ugljenika.

Iako zabrana može naići na protivljenje avio-kompanija i određenih segmenata turističke industrije, ministar naglašava dugoročne koristi. . On veruje da će smanjenje domaćeg vazdušnog saobraćaja ne samo značajno doprineti naporima Belgije da uspori klimatske promene, već će i podstaći razvoj robusne i efikasne održive transportne mreže.

Organizacije za zaštitu životne sredine i klimatski aktivisti pozdravili su predloženu zabranu. Oni tvrde da će smanjenje letova na kratkim relacijama ne samo smanjiti emisije štetnih gasova, već će i ublažiti zagušenja na aerodromima i promovisati inkluzivnije i održivije opcije putovanja za sve građane.

Šta mogu biti posledice

Kritičari, međutim, izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih ekonomskih implikacija zabrane. Posebno se to odnosi na regionalne aerodrome i avio-kompanije koje se u velikoj meri oslanjaju na domaće rute. Oni tvrde da alternativni načini prevoza možda nisu tako zgodni ili pristupačni za određene putnike. To bi na kraju moglo dovesti do smanjene mobilnosti i ekonomskih razlika između regiona.

Predložena zabrana domaćih letova na kratke udaljenosti u Belgiji označava značajan korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti. Kako se diskusija bude odvijala u narednim nedeljama, odluku će pomno pratiti druge zemlje. Implementacija potencijalno može inspirisati slične mere širom Evrope i šire.

Povezane vesti