Otvoren prvi “turbo” kružni tok u Novom Sadu

turbo kružni tok

Prvi takozvani “turbo” kružni tok u Novom Sadu otvoren je juče za saobraćaj. Nalazi se na raskrsnici ulica Bulevar cara Lazara i Fruškogorske.

Ono što je zanimljivo i što je privuklo pažnju medija je specifičan izgled i način korišćenja ovog tipa kružnog toka. Turbo kružni tokovi, iako u nekim zemljama vrlo česta pojava, kod nas nisu toliko zastupljeni.

Pored zanimljive, asimetrične estetike, prvi turbo kružni tok u Novom Sadu bi trebalo da poboljša protok saobraćaja i bezbednost na samoj raskrsnici. Po svojoj prirodi, ovaj tip kružnog toka je sličan standardnoj ili možda čak i denivelisanoj raskrsnici, s obzirom da su trake unapred određene. Ipak, ostaje da se vidi kako će se naši vozači snaći i da li je ovo možda recept za nove kružne tokove u regionu.

Kako se snaći i kako voziti u “turbo” kružnom toku

Glavna razlika kod turbo kružnog toka je što se vozači pre uključenja odlučuju za izlaz na koji žele da izađu iz kružnog toka i prema tome biraju odgovarajuću traku kojom ulaze u tok. Zato je bitno da kada se približavate turbo kružnom toku, obratite pažnju na znakove i oznake trake. Propustite vozila koja su već u kružnom toku. Pratite spiralnu traku kroz kružni tok. Koristite pokazivače pravca da označite svoj izlaz. Ostanite u svojoj traci i propustite pešake i bicikliste. Održavajte konstantnu brzinu, prema uslovima u saobraćaju. Promena trake je moguća i u kružnom toku ali samo na za to predviđenim mestima, u zavisnosti od samog toka. Pratite oznake na putu i izađite iz kružnog toka koristeći odgovarajuću traku.

Kako je nastao “turbo” kružni tok

Turbo kružna raskrsnica, takođe poznata kao „hamburger kružni tok“, prvi put je predstavljena u Holandiji kasnih 1990-ih. Dizajnirana je da poboljša protok i bezbednost saobraćaja eliminisanjem semafora i smanjenjem konfliktnih tačaka. Ključna karakteristika turbo kružne raskrsnice je centralno ostrvo koje vodi saobraćaj po spiralnom obrascu, omogućavajući vozilima da se nesmetano spajaju. Koncept je stekao popularnost i implementiran je u nekoliko zemalja širom sveta, nudeći efikasnu i bezbednu navigaciju za vozače uz smanjenje zagušenja i nezgoda na raskrsnicama.

Povezane vesti