Kamere za detekciju buke – borba protiv zvučnog zagađenja

kamere za detekciju buke

Kamere za detekciju buke su novi projekat Ministarstva Saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv zvučnog zagađenja. Uz sve veću zabrinutost zbog zagađenja bukom i bezbednosti na putevima, evropske zemlje istražuju inovativne načine za rešavanje ovih problema. 

Kamere za detekciju buke su napredni uređaji dizajnirani da identifikuju i snime nivoe buke koje stvaraju vozila. Opremljene specijalnim mikrofonima i sofisticiranim algoritmima, ove kamere otkrivaju vozila koja prekoračuju dozvoljene nivoe buke i beleže njegove podatke. Snimljeni podaci se zatim mogu dalje procesuirati. Tako se dolazi i do vlasnika vozila koji čine prekršaj pravljenja prevelike buke.

Funkcionalnost i integracija

Kamere za detekciju buke rade kombinovanjem audio i vizuelnih podataka. Kada kamere otkriju da vozilo prelazi unapred određeni prag buke, pokreću video snimak koji snima registarsku tablicu vozila, vremensku oznaku i lokaciju. Tehnologija koja stoji iza ovih kamera omogućava im da razlikuju normalne saobraćajne zvukove i specifične nivoe buke koji krše propise.

Cilj uvođenja ovog sistema je pre svega da vozači postanu svesni buke koju njihovo vozilo proizvodi. Najviše će biti pogođeni nemarni vozači koji ne vode računa o izduvnom sistemu svog vozila, ali i vozači koji su namerno modifikovali svoje auspuhe zbog sportskog zvuka i performansi.

Prednosti kamera za buku

Uvođenje kamera za detekciju buke nudi nekoliko potencijalnih prednosti:

Smanjenje zagađenja bukom: Identifikovanjem i kažnjavanjem bučnih vozila, ove kamere podstiču vozače da više vode računa o svojim nivoima buke, što dovodi do smanjenja zagađenja bukom i poboljšanja kvaliteta života stanovnika.

Poboljšana bezbednost na putu: Kamere za buku mogu pomoći u identifikaciji vozila koja mogu biti povezana sa agresivnom vožnjom ili nedozvoljenim modifikacijama, doprinoseći opštoj bezbednosti na putu.

Isplativost: Automatizacija praćenja buke putem kamera može smanjiti potrebu za ručnim sprovođenjem i povezane troškove osoblja. Ova tehnologija omogućava vlastima da efikasno identifikuju i adresiraju počinioce buke, štedeći vreme i resurse.

Dalji koraci

Nakon uspešne implementacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, kamere za detekciju buke izazvale su interesovanje različitih evropskih zemalja. U potrazi za mirnijim i sigurnijim urbanim sredinama, gradovi poput Amsterdama, Pariza i Berlina razmatraju usvajanje ove tehnologije.

Uvođenje kamera za detekciju buke najavljuje inovativni pristup rešavanju zagađenja bukom i povećanju bezbednosti na putevima u evropskim gradovima. Ove kamere imaju potencijal da izmene dosadašnje sprovođenja dela zakona koji se odnosi na norme buke u saobraćaju.

Saobraćajna buka štetno utiče na zdravlje

Nova studija je otkrila da saobraćajna buka može imati negativan uticaj na zdravlje ljudi. Ona dovodi do visokog krvnog pritiska i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ovi parametri su dobijeni čak i nakon prilagođavanja uticaja zagađenja vazduha. Više o ovom zanimljivom istraživanju možete pročitati u posebnoj vesti na ovom linku.

Povezane vesti