Nova deonica auto-puta u Crnoj Gori dobila idejni projekat

Dosta je bilo priče o tome kada će se nastaviti izgradnja auto-puta kroz Crnu Goru. Prvi korak ka tome je napravljen. Naime, završen je idejni projekat za narednu deonicu auto-puta od Mataševa do Andrijevice.

Naredni koraci su elaborat o eksproprijaciji i proces izbora izvođača. Rešavanje problema finansiranja je takođe u procesu, s tim što je dobijen bespovratni grant od 200 miliona evra iz fondova Evropske Unije. Procenjena vrednost radova je oko 500 miliona.

Dužina ove deonice auto-puta je 22 kilometara. Ona će se nadovezati direktno na prvu otvorenu deonicu između Mateševa i Smokovca, odnosno Kolašina i Podgorice. Sve ovo je deo auto-puta između Beograda i Bara. Na celoj deonici, u Srbiji je zavšren deo od Beograda do Čačka, a uskoro bi trebalo da bude gotov i deo do Požege. Nastavak gradnje se očekuje naredne godine na deonici od Požege do Duge Poljane.

Od glavnog grada Crne Gore do granice sa Srbijom, nakon deonice od Mateševa do Andrijevice ostaje da se završi deo od Andrijevice do Boljara. Upravo za ovaj deo puta je najavljeno da će biti raspisan tender za projektovanje i to ovog oktobra.

Iako je već dosta vremena prošlo bez konkretnih koraka od puštanja prve deonice, ovaj idejni projekat budi nadu da će se sada stvari ubrzati. Crna Gora jeste prošla kroz dosta političkih i finansijskih izazova, ali ovaj auto-put će svakako probuditi privredu i turizam. Uz to, putovanje ka Srbiji i Evropi će biti značajno kraće i bezbednije.

Povezane vesti