Vožnja u zimskim uslovima: 7 osnova za bezbednu vožnju po hladnom vremenu

Zima može da transformiše puteve u izazovna i opasna mesta. Ledene površine i sneg na ulicama mogu testirati veštine čak i najiskusnijih vozača. Da biste bezbedno putovali tokom hladnih dana, uzmite u obzir ovih sedam osnovnih saveta za bezbednu vožnju po ledenim i snežnim uslovima.

  1. Usporite i povećajte rastojanje

Smanjena vidljivost i klizav put zahtevaju oprezniji pristup. Smanjite brzinu i povećajte rastojanje između vašeg vozila i vozila ispred vas. Ovo pruža dovoljno vremena za reagovanje i kočenje, smanjujući rizik od sudara.

  1. Zimske gume – i to u dobrom stanju

Ulaganje u kvalitetne zimske gume je ključno za održavanje trakcije na zaleđenim i snežnim putevima. Ove gume su dizajnirane sa posebnim šarama gazećeg sloja i izrađene su od mešavine gume predviđene za bolje prijanjanja u hladnim uslovima. Redovno proveravajte pritisak u gumama da biste obezbedili optimalne performanse.

  1. Nežno kočite i ubrzavajte

Nagli pokreti mogu dovesti do gubitka kontrole na klizavim površinama. Vežbajte lagano ubrzanje i kočenje da biste izbegli proklizavanje. Ako je vaše vozilo opremljeno sistemom protiv blokiranja točkova (ABS), ne zaboravite da proverite njegovu ispravnost.

  1. Potpuno očistite sneg i led

Pre nego što krenete na put, odvojite vreme da očistite svoje vozilo od snega i leda. Očistite prozore, bočne retrovizore, farove i krov. Sneg koji ostane na krovu može da sklizne na vetrobran tokom vožnje, stvarajući opasnost i za vas i za druge vozače.

  1. Koristite svetla i signale

Povećajte vidljivost korišćenjem farova. Ovo pomaže drugim vozačima da vas vide u uslovima slabe vidljivosti. Uvek koristite pokazivače pravca unapred, omogućavajući drugima da predvide vaše kretanje, posebno kada uslovi na putu zahtevaju dodatni oprez.

  1. Budite informisani o vremenskim uslovima

Pre nego što krenete na put, proverite vremensku prognozu i stanje na putu. Budite informisani o potencijalnim olujama, zatvaranjima ili upozorenjima. Ako su uslovi teški, razmislite o odlaganju putovanja ili odabiru alternativnih ruta sa boljim uslovima.

  1. Nosite komplet za hitne slučajeve

Pripremite se za neočekivane situacije tako što ćete u svom vozilu držati komplet za hitne slučajeve. Ponesite predmete kao što su ćebe, baterijska lampa, dodatna topla odeća, grickalice, pribor za prvu pomoć i lopatu. Pored toga, uverite se da je vaš mobilni telefon napunjen i da nosite prenosivi punjač.

Zapamtite, bezbednost uvek treba da bude glavni prioritet kada vozite po zimskom vremenu. Niske temperature i ekstremno vreme ne dolaze često, pa nekad i vozači sa višegodišnjim stažom nemaju dovoljno iskustva u zimskim uslovima. Priprema i oprez su odlične polazne osnove za bezbednu vožnju.

Povezane vesti