Završetak auto-puta Rača-Bijeljina do kraja sledeće godine

auto-puta Rača-Bijeljina

Gradnja auto-puta Rača-Bijeljina trebalo bi da bude gotova naredne godine. Deo budućeg auto-puta Beograd – Sarajevo i Beograd – Banja Luka predstavlja deo zajedničkog regionalnog poduhvata. Bijeljina će na ovaj način biti prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će biti direktno auto-putem povezan sa Beogradom. Uz auto-put i brzi-put Ruma-Šabac-Loznica, ova saobraćajnica će još više ekonomski povezati regione u Srbiji i BiH.

Deonica auto-puta Rača-Bijeljina duga je oko 20 kilometara. Ukupna vrednost radova procenjuje se na oko 40 miliona evra, a sredstva su zajednički obezbeđena od strane Vlada Republike Srpske i Srbije. Ova saradnja predstavlja odličan primer regionalne koordinacije i zajedničkog napora u cilju unapređenja saobraćajne povezanosti između zemalja.

Gradnja auto-puta Rača-Bijeljina započela je 2022. godine, a projektovani rok za završetak je tri godine. Ukoliko ne bude kašnjenja, prva vozila će koristiti put u toku 2025. godine.

Auto-put Rača-Bijeljina takođe čini deo šire strategije izgradnje auto-puteva kroz region, stvarajući snažnu mrežu povezanosti koja će olakšati kretanje ljudi i robe. Naredna planirana deonica ovog auto-puta će biti Bijeljina-Brčko. To će omogućiti i nastavak gradnje prema Sarajevu i postojećem auto-putu Banja Luka-Doboj.

Paralelno s ovim projektom, radovi na delu auto-puta kroz Srbiju su uveliko u toku, povezujući postojeći put Beograd – Zagreb sa Kuzminom i graničnim prelazom Rača. Ovaj segment doprinosi povećanju efikasnosti transporta i stvaranju boljih uslova za trgovinu između zemalja u regionu.

Izgradnja auto-puta Rača-Bijeljina predstavlja važan korak ka unapređenju regionalne infrastrukture. Auto-put Beograd-Sarajevo nailazio je na mnoštvo odlaganja i poteškoća. Postoji nada da će završetkom ove deonice projekat najzad dobiti na brzini.

Povezane vesti