Najavljena rekonstrukcija prilaznih saobraćajnica Pančevačkom mostu

U cilju unapređenja saobraćajne infrastrukture i obezbeđenja efikasnijeg protoka vozila, JP Putevi Srbije planiraju rekonstrukciju prilaznih saobraćajnica Pančevačkom mostu. Ovaj ključni transportni čvor, doživeće značajne i prekopotrebne promene kako bi se omogućila moderna i funkcionalna povezanost.

Projekat predviđa prvo izvođenje radova na uzvodnoj strani, a zatim na nizvodnoj konstrukciji, kako bi se saobraćaj odvijao bez većih izmena. Inicijativa počinje izgradnjom novih privremenih rampi koje će olakšati tok saobraćaja tokom perioda radova. Sledeći korak obuhvata fazno rušenje postojećih konstrukcija, dok će krajnji deo projekta uključivati izgradnju novih prilaznih konstrukcija po fazama.

prilaznih saobraćajnica
Photo: Wikipedia, Author User: Михајло Анђелковић

JP Putevi Srbije već su podneli Ministarstvu za zaštitu životne sredine Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rušenja i izgradnje prilaznih saobraćajnica. Očekuje se da će nakon svih odobrenja, početi i radovi.

Prilazne konstrukcije Pančevačkom mostu, prvobitno su izgrađene još tokom 1960-ih godina. Sada će doživeti suštinske promene kako bi se prilagodile savremenim standardima bezbednosti i efikasnosti saobraćaja.

Bogata istorija Pančevačkog mosta

Pančevački most ima bogatu istoriju. Prvi put pušten je u saobraćaj 10. novembra 1935. godine. Građen je kao deo posleratnih reparacija Srbiji od strane nemačkih preduzeća. Tokom Drugog svetskog rata, jugoslovenska vojska srušila je most kako bi usporila napredovanje nacista, ali je nakon oslobođenja obnovljen i ponovo je postao ključno čvorište u drumskom i železničkom saobraćaju.

Pančevački most pre Drugog Svetskog rata

Povezane vesti