Objavljen tender za izgradnju nove deonice auto-puta Vc, Tunel Kvanj – Buna

nove deonice auto-puta Vc

JP Autoceste FBiH objavilo je poziv za dostavljanje ponuda za izgradnju nove deonice auto-puta Vc. U pitanju je deonica Tunel Kvanj – Buna. Ovaj ključni deo Koridora Vc, južno od Mostara, obuhvata trasu dugu 5,2 kilometra i uključuje važne objekte poput tunela Kvanj, vijadukta Rotimski potok i nadvožnjaka Rujevica.

Deonica auto-puta biće posebno značajna, budući da se nadovezuje na već završenu deonicu Buna – Počitelj. Njen završetak doprineće kompletnom razvoju Koridora Vc i poboljšanju povezanosti u regionu.

Najvažniji objekat na ovoj deonici auto-puta je tunel Kvanj. Tunel će imati dve cevi impresivne dužine. Desna cev će biti dugačka 2.645 metara, a leva 2.720. Osim tunela, deonica uključuje vijadukt Rotimski potok i nadvožnjak Rujevica, obezbeđujući siguran i efikasan tok saobraćaja kroz ovaj region.

JP Autoceste FBiH ističe da će glavni projekt biti pripreman od strane izvođača radova, s obzirom na to da se realizacija projekta odvija po FIDIC Žutoj knjizi, međunarodnom standardu za upravljanje i izvođenje radova. Očekuje se da će ovaj pristup obezbediti transparentnost i efikasnost u realizaciji projekta.

Rok za dostavljanje ponuda od strane zainteresovanih izvođača je 2. april 2024. godine, a projekat će biti finansiran iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i bespovratnih grant sredstava Evropske unije (EU). Izgradnja nove deonice auto-puta Vc predstavlja još jedan korak ka kompletiranju ovog koridora. Kada bude gotov, auto-put će pozitivno uticati na ekonomski razvoj i povezanost celog regiona.

Povezane vesti