Izmene Uredbe o Državnim Putevima u Srbiji definiše nove putne pravce

izmene uredbe o državnim putevima

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o državnim putevima, koje uključuju uvođenje tri nova autoputa i 19 motoputeva. Ovo je urađeno u cilju daljeg razvoja infrastrukture i unapređenja saobraćajne mreže. Izmena uredbe omogućiće lakši razvoj ovih deonica.

Prema objavi u Službenom glasniku, novi auto-putevi nosiće oznake A10, A11 i A12. Sva tri auto-puta su još uvek u izgradnji ili u fazi projektovanja.

Autoput A10 će pružiti vezu između Požege i državne granice sa Bosnom i Hercegovinom, dok će A11 biti severni deo Beogradske obilaznice. A11 spajaće budući auto-put E70-A9 kod Pančeva sa postojećim E75-A1, kod Batajnice. Autoput A12, poznat kao “Autoput mira”, povezuje petlju Merošina sa administrativnom linijom AP Kosovo i Metohija (Merdare).

Motoputevi iliti brzi putevi

Pored toga, Vlada je usvojila kategorizaciju državnih puteva – motoputeva, definišući 19 brzih saobraćajnica označenih oznakama M1-M19. Ovi motoputevi, koji se već koriste ili su u fazi izgradnje, značajno će promeniti mrežu brzih drumskih saobraćajnica.

Izmene Uredbe o državnim putevima tako su definisale i takozvani “Osmeh Vojvodine” (M1). Tu su Fruškogorski koridor (M2) koji povezuje Novi Sad i Rumu, zatim M3 koji povezuje Šabac i Loznicu.

M4 je u blizini pa će povezati Badovince i Slepčeviće. M5 je deonica Novi Bečej – Zrenjanin, a M6 deonica Kovilovo – Pančevo.

M7 je takozvani Dunavski koridor, koji će povezati Koridor 10 sa Požarevcem, Golupcem i Kladovom. M8 bi trebalo dalje da poveže Kladovo sa Zaječarem, preko Negotina.

Brzi put oznake M9 je put koji je pri kraju izgradnje, a povezuje Auto-put Miloš Veliki i Valjevo. A vrlo blizu njemu, biće i budući put Vožd Karađorđe, koji će imati oznaku A10. “Karađorđe” povezuje Lazarevac i Aranđelovac, sa Despotovcem i Zaječarem.

M11 i M12 su bivši auto-put kroz Beograd i veza tog puta sa Aerodromom “Nikola Tesla”. M13 će biti deonica između petlje “Mali Požarevac” i Mladenovca i Aranđelovca. M14 i M15 će povezivati Kragujevac sa Topolom i auto-putem A1, preko Batočine.

M16 je put izmeđuParaćina i graničnog prelaza Vrška Čuka, preko Zaječara.

M17 je put Kraljevo – Raška – Novi Pazar.

M18 je deonica Nova Varoš – Sjenica – Novi Pazar.

M19 će biti oznaka za deonicu Raška – administrativna linija AP Kosovo i Metohija (Jarinje).

Nije jasno da li će i kada svi ovi putevi i građevinski postati takozvani “brzi putevi”, ali prema najavama vlasti, većina hoće. Neki su već u izgradnji a neke tek očekuju projekovanja.

Povezane vesti