Novi tramvaji u Sarajevu posle 40 godina

novi tramvaji u sarajevu

U četvrtak ujutru, novi tramvaji u Sarajevu su izašli na ulice. Sarajevo je svečano uvelo u saobraćaj prva tri Stadler tramvaja, označavajući važan korak u modernizaciji gradskog prevoza. Ovi tramvaji predstavljaju prve potpuno nove tramvaje u gradu nakon punih 40 godina.

Novi tramvaji, niskopodni i savremeno opremljeni, obećavaju poboljšanu udobnost i efikasnost putovanja za stanovnike Sarajeva. Sa kapacitetom od 180 putnika i 79 sedišta, ovi tramvaji omogućavaju veću dostupnost i komfor putovanja.

novi tramvaji u sarajevu
Photo: Adnan Šteta, Facebook

Novi tramvaji u Sarajevu imaju modernu dodatnu opremu. Ona uključuje klima uređaje, sistem za brojanje putnika, wi-fi, USB priključke za mobilne telefone i prilagođenost osobama sa invaliditetom. Dodatno, tramvaji su opremljeni video nadzorom kako unutar, tako i izvan vozila, što doprinosi povećanju sigurnosti putnika.

Planirano je da se u aprilu u saobraćaju pojave još dva tramvaja, u maju još četiri, dok će preostalih šest vozila biti pušteno u saobraćaj tokom juna, jula i avgusta. To bi značilo da će od septembra, svih 15 planiranih tramvaja biti operativni, što će značajno unaprediti kapacitet i efikasnost gradskog prevoza.

U decembru prošle godine, potpisan je ugovor o nabavci još 10 Stadler tramvaja. Ova vozila se očekuju u saobraćaju do kraja naredne godine.

Osim nabavke novih vozila, prethodnih godina je u Sarajevu uloženo mnogo napora i u rekonstrukciju tramvajske pruge. Na taj način, dolazak novih tramvaja predstavlja šlag na tortu te inicijative.

Ova investicija u modernizaciju gradskog prevoza predstavlja važan korak ka stvaranju održivijeg, efikasnijeg i udobnijeg javnog sistema prevoza u Sarajevu. Kao jedan od gradova teško pogođenih zagađenjem, za Sarajevo je izuzetno bitno da neguje tramvajski javni prevoz.

Povezane vesti