Leteći taksiji na Expo 2027 u Beogradu: eVTOL revolucija ili preskakanje koraka?

evtol

Beograd će 2027. Godine biti domaćin svetske izložbe Expo, gde će prvi put biti korišćena eVTOL vozila u Srbiji. Globalni događaj koji okuplja kompanije, investitore ali i inovatore, vizionare i stručnjake iz različitih oblasti. Među mnogim revolucionarnim tehnološkim dostignućima koja će biti prikazana na Expo-u, jedno od najuzbudljivijih je takozvani leteći taksi. A još je zanimljivije kako će se on uklopiti u gradski transportni sistem. Ova inovacija obećava da će transformisati način na koji se ljudi kreću kroz grad, pružajući brži, efikasniji i ekološki prihvatljiv način transporta.

Iako niko ne očekuje da ovo postane svakodnevnica u Beogradu, samo pojavljivanje može pokrenuti neke nove inicijative. A uz to, pre svega je zanimljivo ispratiti šta će se zapravo na kraju i realizovati.

Tehnologija letećeg taksija – eVTOL

Leteći taksiji poznati su i kao eVTOL (Electric Vertical Takeoff and Landing), što znači da mogu vertikalno poleteti i sleteti, kao i da koriste struju kao gorivo. Ovo ih čini izuzetno fleksibilnim i pogodnim za gradsku sredinu. Uz to, ova vozila se prave da budu što tiša. Na taj način, osim što ne zagađuju sredinu neželjenim gasovima, ne koriste gradske površine i ne stvaraju gužvu, ne bi trebalo ni da uzrokuju zagađenje bukom.

Kakva je sve infrastruktura potrebna za funkcionisanje ovakvog sistema

Infrastruktura potrebna za leteće taksije uključuje heliodrome, odnosno vertikalne platforme za poletanje i sletanje, kao i pametne kontrolne centre koji nadgledaju letove i upravljaju saobraćajem. Takođe su potrebni i punjači za električna vozila.

Ovde se nalazi i prvo pitanje koje se svima od početka vrti po glavi. Koliko to sve košta? Dok punjači za električna vozila mogu biti i skupi i jeftini, gradske površine za sletanje i poletanje nikada neće biti jeftine. Da, jedna lokacija možda neće biti skupa, ali da bi sistem imao bilo kakvu naznaku masovnosti, jedna lokacija neće biti dovoljna. Možda su rešenje krovovi nekih zgrada, ali dok ne vidimo kako ceo sistem izgleda u praksi, ne možemo znati da li je to rešenje moguće.

Kojim putnicima i vrstama putovanja najviše odgovaraju eVTOL vozila, odnosno leteći taksiji

Leteći taksiji su u teoriji posebno pogodni za putnike koji žele brzo stići na odredište, kao i za kratke udaljenosti unutar grada. Takođe su korisni za hitne situacije i medicinski transport, omogućavajući brz pristup teško dostupnim mestima.

Ipak, neke kompanije koje se bave razvojem ove tehnologije su malo realnije. One ciljaju tržište koje već postoji, a to su privatni avionski i helikopterski prevoz.

S obzirom da se cene ovakvih vozila i dalje ne mogu zamisliti ispod 200 hiljada dolara, jasno je da je ta tehnologija teško isplativa za gradsku upotrebu. Posebno za gradove od nepunih 2 miliona stanovnika. Jednostavno, cena eksploatacije i amortizacije ne može da se takmiči sa tradicionalnim alternativama.

Iskustva u svetu i dalje nedovoljna

U svetu već postoje primeri implementacije letećih taksija. Gradovi poput Dubaija, Singapura i Los Anđelesa već su započeli testiranje ovakvih sistema, pružajući vredne podatke o njihovoj efikasnosti i bezbednosti. Ipak, broj vozila je mali i još nije potpuno jasno na koji način ova vozila mogu promeniti urbanu mobilnost.

Treba imati na umu da ovo nisu vozila masovnog prevoza. U tom smislu, koliko god bila održiva, ne mogu biti i najpogodnija za rešavanja masovnih kretanja.

evtol

Veliki broj kompanija u eVTOL industriji

Brojne kompanije, uključujući Uber, Boeing, Airbus, Volocopter i Lilium, uložile su značajna sredstva u razvoj letećih taksija. Njihovi prototipi su već prošli testiranja i pokazali određene rezultate, otvarajući put ka komercijalizaciji ove tehnologije.

O Francuskim kompanijama o kojima je ovih dana bilo reči nakon posete predsednika Srbije Francuskoj, još uvek nije poznato mnogo. Ipak, Pariz se uveliko sprema da tokom Olimpijskih Igara ove godine testira ovaj sistem. I to će verovatno biti polazna tačka i za našu Vladu i organizacioni odbor Expo-a.

Kakva je perspektiva korišćenja ovakvog prevoza u Srbiji?

Uvođenje letećih taksija na Expo-u 2027. godine predstavlja možda nerealnu želju da se napravi tehnološki skok. Ili samo želju da se napravi šou. Ipak, gradovi i države koje žele da napreduju moraju i da eksperimentišu i usvajaju najnovije tehnologije.

Nije realno da leteći taksi postane beogradska svakodnevnica 2027. Ipak, ono što jeste je da neke domaće kompanije i stručnjaci usvoje tehnologiju, ostvare saradnju i da društvo i privreda uhvate korak sa najnovijim tehnologijama, što je pobeda za sebe.

Povezane vesti