Kako nagle promene vremena utiču na saobraćaj?

nagle promene vremena

Nagle promene vremena, poput oluja, pada temperature ili peščanih oluja, mogu dramatično uticati na bezbednost i protok saobraćaja. Ovakve situacije često iz bezazlene neočekivano pređu u vrlo ozbiljne. Proteklih godina videli smo više situacija kako sa snežnim smetovima i zavejanim vozilima, tako i sa iznenadnom maglom i vetrovima.

Da li postoji način da se upravljači puta i vozači spreme na ove promene?

Infrastrukturni problemi usled oluja

Olujni vetrovi često uzrokuju obaranje drveća, oštećenje saobraćajnih znakova i semafora. Česti su i prekidi snabdevanja električnom energijom. Šahtovi i slivnici su takođe nekad zapušeni, što može dovesti do poplava na putevima i stvaranja opasnih situacija za vozače.

Nagle promene temperature takođe mogu dovesti do strukturnih problema kod nekih infrastrukturnih elemenata.

U tom smislu, teško je osmisliti preventivne mere. Ipak, redovno održavanje i provera integriteta kako putnih elemenata tako i signalizacije i drenaže je praktično pola posla. Upravljači puta, kao i celo društvo, moraće da se prilagode na promenu klime. Nažalost, nagle promene vremena koje doživljavamo ovih dana mogu postati deo naše svakondevice. Zato bi možda trebalo da i u saobraćaju budemo proaktivniji. Trendovi porasta temperature poslednjih decenija ipak mogu biti neki faktor u planiranju za budućnost.

Zimske i letnje gume

Nagle promene vremena, posebno tokom zimske sezone, zahtevaju od vozača da budu oprezni i koriste odgovarajuće pneumatike. Vožnja sa letnjim gumama na snegu ili ledu može biti izuzetno opasna i može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, dok korišćenje zimskih guma u letnjim uslovima može uticati na stabilnost i kočenje vozila.

Ipak, teško je predvideti ekstremno niske temperature u aprilu i maju. Vozači koji su već prešli na letnje gume treba malo opreznije da voze u slučaju niskih temperatura. Posebno treba obratiti pažnju na pritisak u pneumaticima, jer nagle promene temperature mogu uticati na njega.

Uticaj prašine i peščanih oluja na vidljivost i ispravnost vozila

Peščane oluje, karakteristične za neka područja, mogu smanjiti vidljivost na putu i izazvati klizavu površinu. One nisu česte na Balkanu, ali očigledno se dešavaju. Vožnja u ovim uslovima slična je vožnji u magli, pa je potrebno prilagoditi kako brzinu tako i svetlosnu signalizaciju.

Prašina koja se diže tokom ovih oluja može takođe smanjiti interval menjanja filtera na vozilu. Ne treba svakako da odmah trčite kod mehaničara, ali treba imati u vidu ukoliko vaše vozilo i inače ima problem.

Uticaj na bezbednost saobraćaja

Svi ovi faktori zajedno mogu značajno izmeniti uslove u saobraćaju. Smanjena vidljivost, klizave površine i oštećena infrastruktura stvaraju rizik od sudara i povreda. Vozači se moraju prilagoditi promenljivim uslovima na putu, povećavajući rastojanje i budnost u vožnji.

Sa druge strane, upravljači puta moraju biti spremni na brzu reakciju. A preventivne mere bi bilo dobro osmisliti pre nevremena i imati procedure za reakciju u ovim slučajevima.

Povezane vesti