Tržište semafora beleži značajan rast

Prema izveštaju objavljenom na portalu Research and Markets, projektovano je da će globalno tržište semafora postići značajan rast u budućnosti. Sa vrednošću od 12 milijardi dolara u 2022, tržište svetlosne signalizacije je već prilično veliko. Prema projekcijama, očekuje se da će tržište dostići vrednost od 18,2 milijarde dolara do 2028. godine. Godišnja stopa rasta beležiće vrednosti od preko 7% u periodu od 2022. do 2028. godine.

Brz razvoj infrastrukture drumskog saobraćaja, povećanje državnih investicija u izgradnju novih brzih puteva i sve veće usvajanje LED semafora su značajni pokretači rasta tržišta. Kako infrastruktura drumskog saobraćaja nastavlja da se razvija, potražnja za efikasnim rešenjima upravljanja saobraćajem, uključujući semafore, raste.

Vlade različitih zemalja izdvajaju značajna sredstva za izgradnju novih autoputeva i brzih puteva u velikim gradovima, sa ciljem da poboljšaju povezanost i stimulišu ekonomske aktivnosti. Ove investicije deluje kao odličan podsticaj za rast kompletnog tržišta saobraćajne opreme. Na taj način tržište svetlosne signalizacije beleži nove rekorde.

Rastuća popularnost LED semafora je još jedan faktor koji doprinosi širenju tržišta. Užurbana zamena starih semafora novijim, sa efikasnijom LED tehnologijom podstiče promet u ovoj oblasti.

Takođe, uvođenje pametnih semafora koji se prilagođavaju uslovima saobraćaja doprinosi aktivnosti i atraktivnosti tržišta. Ovi inteligentni semafori koriste kamere i radarske senzore za efikasno upravljanje protokom saobraćaja, zamenjujući sekvence promene svetla u fiksnom vremenu. Na taj način, dolazi se do efikasnijeg saobraćajnog toka, što posledično dovodi do manjih gubitaka privrede i funkcionalnijih gradova.

Očekuje se da će drugi faktori, kao što su rastuća učestalost saobraćajnih nesreća, integracija veštačke inteligencije (AI) u sisteme upravljanja saobraćajem, vladine inicijative za postavljanje semafora u oblastima podložnim nezgodama, i postavljanje infrastrukture pametnih gradova, dodatno pokrenuti rast tržišta.

Globalno tržište semafora prema analizi definitivno očekuje nekoliko plodonosnih godina.

Semafori kao element bezbednost

U pionirskom nastojanju da reši problem prekoračenja brzine na svojim putevima, lokalna vlada Brosarda u Kanadi uvela je revolucionarni sistem semafora koji uključuje crveno svetlo za vozila koja prelaze ograničenje brzine. Ovaj inovativni pristup ima za cilj da promoviše bezbednost na putevima i smanji broj nesreća izazvanih prekoračenjem brzine. Više o ovom projektu pročitajte u zasebnoj vesti.

Povezane vesti