Autonomna vozila na EXPO izložbi u Beogradu

expo 2027

Photo by: Urbanistički zavod Beograda / Expo 2027 Instagram

Kako je danas najavila predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, planirano je da u sklopu EXPO izložbe u Beogradu 2027 godine, budu upotrebljivana autonomna vozila. Naime, ideja je da prevoz unutar samog sajma obavljaju autonomna vozila na električni pogon.

– Što se tiče trenutnog fokusa za ono što je i meni posebno važno, to je sektor informacionih tehnologija. Krenuli smo ubrzano da se spremimo za Ekspo. Imamo 5 fokusa – autonomna vožnja, tj. vozila bez vozača. Izdali smo prvu dozvolu bez vozača stepena tri pre mesec dana i među prvih 5 smo zemalja Evrope koje su to uradile. Planiramo da do Ekspa sva vozila budu električna vozila bez vozača što je nivo pet, u okviru samog Ekspa. Želimo da Srbija bude prva u ovoj oblasti u Evropi. Zato smo Narodnoj skupštini dali predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Kao što smo ranije pisali, predlog izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja  koje je Vlada Srbije poslala Skupštini Srbiji, podrazumevaju i izmene koje bi obezbedile pravnu regulativu za autonomna vozila. Ipak, zanimljivo je da se razmišlja u ovom smeru i u okviru EXPO izložbe. Ovakva akcija definitivno može ubrzati razvoj autonomne tehnologije u Srbiji.

Sama priprema ovakvog projekta zahtevaće dosta posla, što može privući svetske igrače iz ove oblasti. Nekoliko gradova u svetu je već primenilo autonomna elektična vozila na ograničenim trasama. Firme koje su ove projekte po svetu uspešno obavljale sigurno će biti zainteresovane i za ovaj projekat.

Talin kao dobar primer

Glavni grad Estonije je poslednje dve decenije izuzetno plodonosan kada su u pitanju nove tehnologije. Upravo je Talin jedna od prvih gradova koji je krenuo u eksperimentisanje sa javnim prevozom autonomnim vozilima. Autonomni šatl koji može da primi do osmoro putnika, saobraća između dva dela grada Talina, u intervalu od 25 minuta. Vožnja je besplatna, a sama ruta je duga skoro dva kilometra.

Sličan eksperiment pokrenut je i u Škotskoj. Projekat, nazvan CAVForth, predstavlja zajednički poduhvat nekoliko entiteta, uključujući Fusion Processing Ltd, Stagecoach, Edinburgh Napier Univerzitet. Centar za povezana i autonomna vozila vlade Velike Britanije je delimično finansirao projekat.

I ZF u igri

Kompanija koja je prisutna i na našem tržištu, ZF, takođe ima svoje adute u industriji autonomnih električnih vozila. ZF je zajedno sa američkom kompanijom za usluge mobilnosti BEEP lansirao autonomno šatl vozilo koje će se koristiti za transport putnika.

Ovaj shuttle je četvrtog nivoa autonomnosti i sposoban je da samostalno putuje bez asistencije vozača.

Vozilo ima maksimalnu kapacitet od 22 putnika, maksimalnu brzinu od 40 km/h i potpuno je električno. Domet mu je 128 km, što je sasvim dovoljno za gradske uslove. Projektova je da bude operativan 24 časa, tako da bude dostupan i kada nema previše zahteva.

Povezane vesti