Kamere za naplatu putarine stižu u Srbiju?

Kamere za naplatu putarine

Prema najavama iz Vlade Srbije, na brzim saobraćajnicama i regionalnim putevima biće instalirane kamere za naplatu putarine.

Kao što je ranije najavljivano, naplata putarine za kamione uskoro će zaživeti na državnim putevima I-B reda. Razvoj tog projekta je trenutno u toku, a motiv iza ovoga je motivisanje prevoznika da češće koriste nove auto-puteve. Ali i ako insistiraju na korišćenju regionalnih puteva, da se putarinama pokriju troškovi održavanja koji nastaju usled teškog kamionskog saobraćaja.

Ovaj sistem će ići uz sistem merenja u pokretu – popularni “Weigh-in-Motion”. Ovi sistemi sposobni da izmere opterećenje po osovini, određivaće putarinu za svaki kamion. Kako navodi ministar Vesić, u planu je i da kamioni koji prekoračuju propisano opterećenje po osovini automatski budu “kažnjeni” mnogostruko višom putarinom. Što svakako ima smisla, ali ostaje nepoznanica zašto ne bi bili i zaista kažnjeni, jer preopterećene osovine nisu problem samo za održavanje puteve nego i celokupnu bezbednost saobraćaja.

naplata putarine za kamione

Naplata putarine i na brzim putevima

Ipak, vest koja se prvi put plasira u javnost je da će biti uvedena putarina i na brzim saobraćajnicama. Kako na onima koje su trenutno u upotrebi tako i za one koje su u izgradnji.

Osim brze saobraćajnice od Batočine do Kragujevca, koja je trenutno u upotrebi, uskoro se očekuje da Srbija dobije dosta kilometara novih puteva ovog tipa. Put između Šapca i Loznice biće u ovoj kategoriji. Zatim put od Mađarske do Rumunske granice, kao i put od Požege do granice BiH. Saobraćajnica od auto-puta Beograd – Niš do Požarevca i Golupca će takođe biti brzi put, ali i put Beograd – Zrenjanin – Novi Sad.

Putarina će se u budućnosti na svim ovim saobraćajnicama verovatno naplaćivati. Ipak, kako bi se održao što viši nivo usluge, ali i uštedela sredstva, biće instalirane kamere za naplatu putarine. U odnosu na postojeći sistem naplate, na ovim putevima neće biti rampi i biće slobodan ulaz. 

Sistem sličan ovome skoro je isproban u Francuskoj i predstavlja kombinaciju postojećeg sistema i sistema vinjeta.

Takođe, putarina za brze puteve biće niža od one za standardne auto-puteve.

Povezane vesti